Blog Ine Voorham | De laatste zorg

"Hij is in zijn stoel op zijn kamer gaan zitten en ging dood"

in Geloven

Jan was eens een stoere zeeman, had een goed leven en verdiende veel geld. Hij was een zorgzame echtgenoot en vader, maar hij verloor alles.

Jan verloor van zijn gezin, zijn werk, zijn geld, zijn gezondheid en zijn zelfstandigheid. Al zwervend, dakloos en thuisloos spoelde hij aan in de opvangvoorziening voor mensen zonder helper.

Ondanks
Eerst een paar jaar in het westen van het land om uiteindelijk in het mooie Limburg, in Maastricht bij het Leger des Heils in de Boschstraat terecht te komen. Ondanks het leven te midden van mannen die weinig of niets meer bezitten en veel al lak hebben aan wat een ander vindt, bleef Jan trouw aan zijn waarden en normen uit de tijd dat het goed met hem ging.

Dood
De tijd voordat de alcohol de regie in zijn leven had overgenomen. Jan, de zeeman, hield van het buiten zijn. In Maastricht was de zee ver weg, maar hij kon vele uren doorbrengen op de binnenplaats van het opvangcentrum in hartje Maastricht. Op een dag vond Jan dat het leven af was. Hij is in zijn stoel op zijn kamer gaan zitten en ging dood.

Laatste wens
Jan had een bijzondere laatste wens: hij wilde vanuit de plaats waar hij zich de laatste jaren van zijn leven het meeste thuis had gevoeld worden begraven. Dat hield in een afscheidsdienst in de daklozenopvang aan de Boschstraat, maar dan wel buiten op de binnenplaats.

Zo is het gegaan.

De kist stond buiten onder de open hemel en zijn lotgenoten bewezen hem de laatste eer, in de buitenlucht. Zijn medebewoners van de opvang vormden een erehaag toen Jan werd uitgedragen en naar zijn laatste rustplaats werd gebracht.

Ine Voorham

foto boven: shutterstock (persoon op foto is niet de persoon in de blog)

Ine Voorham

Ine Voorham is luitenant-kolonel bij het Leger des Heils en is volop betrokken bij sociale projecten en organisaties. Voor EO.nl/geloven heeft zij ook een videoblog opgenomen over het voorrecht om in de zorg te mogen werken daar iets te mogen laten zien van Gods liefde.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons