Bijbel voor ongelovigen in race voor AKO Literatuurprijs

"Guus Kuijer herschrijft bekende verhalen nieuw en verrassend"

in Geloven

Vrijdagavond heeft Job Cohen de zes genomineerden voor de AKO Literatuurprijs 2014 bekendgemaakt. De Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer is één van de kanshebbers op deze belangrijke prijs in de Nederlandstalige literatuur.

Deze Toplijst van 6 titels is door de jury tijdens een vergadering in Den Haag geselecteerd uit de Tiplijst van 25 boeken die eerder deze maand bekend werd gemaakt. Op de lijst genomineerden staan:

  • Wessel te Gussinklo (Zeer helder licht)
  • Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn)
  • Guus Kuijer (De Bijbel voor ongelovigen
  • Tom Lanoye (Gelukkige slaven)
  • K. Schippers (Voor jou)
  • Frank Westerman (Stikvallei)

Afgevallen
Op 13 november wordt de winnaar bekendgemaakt. De schrijver van het winnende boek krijgt 50.000 euro en een beeld van Eugène Peters. Vorig jaar ging de prijs naar Joke van Leeuwen voor haar boek Feest van het begin. Guus Kuijer was ook genomineerd voor het derde deel van De Bijbel voor ongelovigen, maar dat boek viel eveneens af.

Roman
In 'De Bijbel voor ongelovigen' beschrijft Guus Kuijer de bekende verhalen uit het Bijbelboek Genesis speciaal voor niet-christenen. Hij geeft de verhalen een andere wending door ze te beschrijven vanuit het perspectief van een zoon, een vrouw, een verschoppeling of een bastaard. Daardoor worden de bekende verhalen nieuw en verrassend, meldt zijn uitgever.

De Bijbel voor ongelovigen is een beetje een misleidende titel omdat Kuijer in zijn boek alleen de verhalen uit het eerste Bijbelboek Genesis navertelt. Maar Genesis alleen biedt natuurlijk al genoeg verhalen om een boek te schrijven. 

Luchtig
Voor niet gelovigen is dit boek een laagdrempelige manier om met de verhalen uit Genesis in aanraking te komen. De schrijfwijze in De Bijbel voor ongelovigen is heel luchtig en leest vlot. Ook heeft Kuijer, die zelf ook niet gelooft, een goede mix gevonden tussen humor en indringende emotionele verhalen.

Bron: ANP / AKO / Foto: ANPfoto Kuijer ontving eerder De Gouden Griffel voor zijn boek Voor altijd samen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons