'Bijbel ruimer verspreid dan algemeen aangenomen'

Britse wetenschapster vindt papyrusfragment met beschrijving Laatste Avondmaal.

in Geloven

De wetenschapster Roberta Mazza heeft in de John Rylandbibliotheek van Manchester (Engeland) een zeldzaam en bijzonder kostbaar papyrusfragment ontdekt van ongeveer 1.500 jaar geleden. Het document in het Grieks bevat een beschrijving van het Laatste Avondmaal.

Volgens Mazza is het document om een dubbele reden belangrijk: "Op één kant vinden wij een combinatie van passages uit de Psalmen en het Evangelie van Matteüs, terwijl de andere kant het ontvangstbewijs bevat van de betaling van de graanbelasting." De woorden uit de Bijbel werden nadien op het ontvangstbewijs geschreven. Volgens Mazaa diende het papyrusfragment als een amulet dat de eigenaar tegen gevaren moest beschermen. "De papyrus werd gevouwen en in een medaillon of hanger bewaard."

Mazza vermoedt dat de papyrus oorspronkelijk eigendom was van een inwoner uit de buurt van Hermopolis, de huidige stad Al Ashmunin in het oosten van Egypte. Dit document bewijst dat de Bijbel in de zesde eeuw in Egypte veel ruimer was verspreid dan tot op heden werd aangenomen. Het fragment illustreert volgens Mazza dat de Bijbel in die tijd niet alleen voor de priesters, maar ook voor de gewone gelovigen erg belangrijk was. "Sommige woorden zijn slecht gespeld en andere staan in de verkeerde volgorde. Dat suggereert dat de schrijver de tekst niet zozeer heeft overgeschreven, maar veeleer vanuit hart heeft geschreven."

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons