Angst overwin je met verlangen

'Dat durfde ik noooooooit! En toch deed ik het'

Die schildercursus die je ondanks je onzekerheid toch bent gaan volgen. Het podium op gaan om die solo te doen. In het Eva Magazine van deze maand vertellen drie vrouwen over hun angst én hun moed. Maar hoe pak je dat nu praktisch aan, je angst overwinnen?

Angst: een klein beetje is prima, maar teveel werkt verlammend. Sterker nog, alle moedigen zijn wel eens bang geweest. Ook in het leven van schrijver en trainer Mirjam van der Vegt speelde angst een rol. Ze overleefde met haar gezin een zwaar auto-ongeluk, maar verloor wel haar controle en vertrouwen. Ze ging op onderzoek uit: hoe kun je vrij bewegen in een wereld waar veel onzeker is? Op welke manier maak je de reis van je angst naar je verlangen?

Nog een paar extra tips:

  • Praat over je angst en schaamte, druk het niet weg. Onderzoek wat er achter zit. Uit onderzoek blijkt dat ontkennen niet helpt: juist praten over je angst en schaamte kan het laten verminderen.
  • Dat je over je angst praat, wil niet zeggen dat je het daar alleen nog maar over hoeft te hebben. Verleg je focus naar je onderliggende verlangens, zonder je angsten te negeren. Welke mogelijkheden heb je om dat uit te leven?
  • Hoe ontdek je je onderliggende verlangens? Schrijf eens voor jezelf op wat je troost of vreugde geeft, wat je verbondenheid geeft, praat erover met anderen en probeer daar de rode draad in te ontdekken. Grote kans dat dit op je verlangen wijst!
  • Leer van dappere verhalen van anderen. In de Bijbel staan er talloze opgetekend. God lijkt wat te hebben met bange mensen; Hij roept ze tevoorschijn. Vind je God abstract? Hij heeft mensen gemaakt die zijn handen en voeten zijn en jou in het licht kunnen zetten: zodat je niet langer geknecht bent door je angst, maar gezien wordt als koning van je verlangen.
  • Wees zelf iemand die anderen in het licht zet. Help anderen hun verlangens uit te leven. Zo werk je praktisch mee om angst minder ruimte te geven. Waar liefde is, verdwijnt angst.
  • Bid elke dag om een hart gevuld met liefde. Bid niet alleen, maar neem gedurende de dag ook tijd en ruimte om te ontvangen. Wij bidden vaak om van alles, maar staan vervolgens niet stil om het aan te nemen.

Haar ontdekkingen schreef Mirjam op in het boek Durf te leven – vrij bewegen in een angstige wereld. Het is een herkenbaar boek vol verhalen, inzichten en praktische oefeningen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons