Angst hoort bij het leven

Wat is angst?

in Christelijk Nieuws

Ik ben wel eens bang. Is dat vreemd? Of heeft iedereen dat wel eens? En als dat zo is, hoe komt dat dan?

Angst is een gevoel, een emotie, een onderdeel van het leven. Iedereen is wel eens bang en kent gevoelens van angst. Angst varieert van een licht onbehagen, je niet op je gemak voelen, onrust tot een alles verlammende paniek.

Angst voor wat is
Is angst per definitie verkeerd? We kennen allemaal wel situaties die een bepaalde angst oproepen. Ken je de angst voor een tandartsbezoek? De angst voor een onderzoek in het ziekenhuis? De angst voor ontslag op je werk vanwege een bezuinigingsronde? Dit soort angsten komen voort uit een werkelijke dreiging. Het is een emotionele reactie.

Angst geeft je dan in eerste instantie een signaal, een prikkel, een waarschuwing dat er iets aan de hand is. Angst attendeert je op mogelijke gevaren en maakt je klaar voor actie. Je rijdt in het verkeer en bijna heb je een ongeluk. Iemand bedreigt je om je tas af te pakken. Op zo'n moment helpt angst je om alert te reageren: je remt hard, je wijkt uit, je loopt hard weg, je roept om hulp enz. Het is een mechanisme dat bij iedereen aanwezig is om te overleven.

Angst kan je ook uitdagen om een goede prestatie te leveren. Als je een examen of een tentamen hebt, kan dat je behoorlijk wat stress geven. De angst om niet te slagen, kan je stimuleren om voldoende tijd te nemen om te leren of om je gedegen voor te bereiden.

Je zou dit natuurlijke vormen van angst kunnen noemen, die zinvol zijn.

Angst voor wat zou kunnen gebeuren
Er zijn echter ook vormen van angst die onterecht zijn en je leven negatief kunnen beïnvloeden. Pieker je over je ouders of je kinderen dat ze iets gaan mankeren? Ben je bezorgd dat je kinderen iets overkomt? Tob je over je financiële situatie in een tijd van crisis? Heb je angst voor het onbekende? Word je in beslag genomen door wat er allemaal mis kan gaan?

Dit zijn negatieve gedachten over wat zou kunnen gebeuren, maar wat op dit moment niet aan de orde is. Een bekend gezegde is: "De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest". Angst kan veel (onnodige) schade aanrichten. Je krijgt dan meer stress door de angst dan door de gebeurtenis zelf. Als die gebeurtenis er al komt. Dergelijke angst is niet gebaseerd op de werkelijkheid. Je kunt er echter wel last van hebben. Hoe ga jij daarmee om?

Angst door onzekerheid
Mag ik er wel zijn? Angst voor afwijzing, angst om alleen te zijn, angst om iets te missen, angst om te falen, angst om gevoelens te tonen, angst dat de ander boos op je wordt, angst dat de ander het oneens met je is, angst voor onbegrip e.d.
Als deze angsten zich ophopen, kan je denken op hol slaan. In reactie daarop kun je geneigd zijn om je anders voor te doen dan je bent. Je gaat je best doen om aardig te zijn of je gaat je stoer gedragen. Eigenlijk ga je een rol spelen, je gaat je verbergen achter een masker. Je durft jezelf niet te geven zoals je bent, je handelt uit angst om afgewezen te worden.

Angst door onbekendheid over de 'andere kant van de grens'
Hoe is het om te sterven? Wat gebeurt er op het moment van sterven? Wat gebeurt er daarna? Als je een levensbedreigende ziekte krijgt, is het niet voorspelbaar hoe de afloop zal zijn. Je ervaart dan een directe bedreiging van je bestaan. Je realiseert je dat je kwetsbaar bent en dat er een eind komt aan dit leven. Allerlei gevoelens kunnen zich dan van je meester maken: angst, wanhoop, eenzaamheid, onmacht, enz. Veel mensen denken liever niet na over deze vragen en verdringen ze, anderen worden door dit soort vragen beheerst en kunnen er zelfs van in paniek raken.

Door angst ervaart de mens doelloosheid: Waar leef ik nog voor? Waarom ben ik geboren? Welk doel heeft mijn leven? Waarom ik? Waarom het lijden? Hoe zit het met de toekomst?

Je wilt het gevoel van veiligheid in stand houden. Onzekerheid kun je echter niet uitsluiten in het leven. De angst voor het niet weten, het onbekende. Het is een diep gevoel, dat verband houdt met angst voor verlies, voor de dood en het oordeel.

Angst is een gevoel, een emotie, een onderdeel van het leven. Iedereen is wel eens bang en kent gevoelens van angst. Angst varieert van een licht onbehagen, je niet op je gemak voelen, onrust tot een alles verlammende paniek.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons