Anglicaanse aartsbisschop twijfelt soms aan bestaan God

“Is het niet eens tijd dat U iets deed, als U er werkelijk bent?”

in Geloven

Hij is de belangrijkste religieuze persoon in Groot-Brittannië en vertegenwoordigt van 80 miljoen Anglicaanse christenen over de hele wereld. Maar dat betekent niet dat hij nooit twijfelt. Op de vraag van een BBC-verslaggever gaf de Anglicaanse aartsbisschop Justin Welby openlijk toe dat de huidige situatie in de wereld hem aan het twijfelen brengt over het bestaan van God.

“Ja ik twijfel wel eens, vaak zelfs. Maar dat soort vragen zijn juist goed om jezelf te stellen.”

Kortgeleden nog tijdens een ochtendwandeling met zijn hond vroeg de bisschop zich af waarom God niets doet aan het onrecht in de wereld: “Ik was aan het bidden over iets en zei uiteindelijk tegen God: ‘Alles goed en wel, maar is het niet eens tijd dat U iets deed, als U er werkelijk bent?’” Om vervolgens er meteen aan toe te voegen dat dit “misschien geen dingen zijn die de aartsbisschop van Canterbury hoort te zeggen”. Welby is de eerste aartsbisschop die openlijk het goddelijke in twijfel trekt.

Stoppen met geloven is echter geen optie voor Welby. “Het gaat niet om gevoelens,” legde hij uit, “maar om het feit dat God trouw is. En het fantastische aan christen zijn is dat God trouw is, ook als wij het niet zijn.”

Toen hem werd gevraagd wat hij doet wanneer hij geloven moeilijk vindt, zei hij tegen het publiek: "Ik blijf gaan en roep naar Jezus om mij te helpen, en hij helpt mij ook echt verder."


Filmpje: het volledige interview met Welby. Het gedeelte over twijfel start bij 12:06

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons