'Afwassende Jezus' wint publieksprijs ZomerExpo

Schildering laat zien hoe Jezus en zijn discipelen de afwas doen

in Geloven

Het kunstenaarsduo 'Bars Janboud' won vorige week de publieksprijs van de ZomerExpo in het Gemeentemuseum in Den Haag met een opmerkelijk schilderij. De kunstenaars wonnen de prijs met 'De laatste afwas', geïnspireerd door ‘Het laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Op de schildering is te zien hoe Jezus en zijn discipelen de afwas doen.

Samen met zijn compagnon Bart Jansen dacht kunstenaar Lars Reinboud aan het beeld van het laatste avondmaal. "Het leek ons grappig om daar iets mee te doen", zegt Lars tegenover EO geloven. "Een paar dagen eerder stond ik zelf nog in de spoelkeuken. Zo kwamen we op het idee."

Het schilderij riep veel reacties op. "De situatie doet mij denken aan het verhaal van de voetwassing in de bijbel", zegt een blogger en bezoeker van de ZomerExpo op zijn website. "Daarbij wordt verteld dat Jezus voor de maaltijd de voeten wast van zijn discipelen, eveneens een uiterst nederig werkje, slavenarbeid eigenlijk. Al met al vind ik ‘De Laatste Afwas’ een voluit christelijk kunstwerk, al zullen sommigen moeite hebben met de vrijmoedige interpretatie van het oorspronkelijke bijbelverhaal".

De vergelijking met de voetwassing kwam nog niet eerder op bij het kunstenaarsduo, "maar ik vind dit wel een leuke gedachte", zegt Lars. Voor het schilderij werden vrienden van het kunstenaarsduo in hoeslakens gehuld. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. De ZomerExpo is de grootste landelijke tentoonstelling met open inschrijving. Uit 3.000 ingezonden werken koos de jury er 248.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons