Zo houd je dat vakantiegevoel vast!

in Geloven

Het is weer omgevlogen, die paar vakantieweken. Je bent lekker bijgekomen en hebt energie opgedaan voor een nieuw werkseizoen. Maar je weet: de mallemolen gaat weer draaien. En je weet ook: ik ontkom er niet aan, ik moet weer mee.

En ja hoor, je bent nog niet thuis, of het gewone leven bonkt op de deur. Het dendert naar binnen, met een mailtje van de kerkenraad, een verzoek van school, een uitnodiging voor een werkoverleg. Het vakantiegevoel sluipt stilletjes weg door de achterdeur...

Eenvoudiger en overzichtelijker

Hoe houd je het vast, dat vakantiegevoel? Hoe krijg je het voor elkaar om die mallemolen af en toe stil te zetten en het werkelijke contact te zoeken met God en je eigen ziel? Om je leven eenvoudiger en overzichtelijker te maken, zodat je in de gaten blijft houden wat er werkelijk toe doet? Toen je in je tentje zat, genoot je van de eenvoud, de ontspanning, je lege agenda. Daar moet toch iets van te realiseren zijn gedurende het werkseizoen? Waarom denken we, zodra de tent op zolder ligt, dat we weer van alles nodig hebben, alles willen meemaken, overal op moeten reageren en altijd bereikbaar moeten zijn?

Van koers veranderen

Volgens managementgoeroe Ben Tiggelaar is 95% van ons gedrag onbewust gedrag en is dat de reden waarom het zo moeilijk is om sturing te geven aan jezelf. “Ik doe niet wat ik wil en wat ik niet wil, doe ik juist wél,” zei Paulus al. We worden geleefd, en daar lijken we haast niet aan te kunnen ontkomen. De enige manier om jezelf te veranderen, is je bewust te worden van je gedrag, met je hoofd te kiezen voor ander gedrag en stappen te bedenken én uit te voeren om het slagschip dat ‘jij’ heet van koers te laten veranderen.

En dat betekent kiezen: dit doe ik wel en dat doe ik niet. Ik ga geen leiding geven aan die afdeling, want ik wil tijd overhouden voor andere dingen. Ik houd mezelf niet op de hoogte van de laatste mode, want dat kost me teveel tijd en teveel geld. Ik ga met mijn gezin in een kleiner huis wonen, omdat ik dan niet zo hard hoef te werken voor mijn hypotheek. Ik neem geen smartphone, want ik kan de verleiding dan niet weerstaan om daar ieder uur op te kijken. En zo zijn er talloze keuzes te bedenken die ervoor zorgen dat je weliswaar geld, bezit en aanzien verliest, maar die tijd en rust opleveren. Je kunt dan het gevoel hebben er niet meer bij te horen, niet alles meer mee te maken, niet meer van alles op de hoogte te zijn, maar je hebt wel meer van de rust en de ruimte in je leven die je in je vakantie hebt ervaren.

Dat kiezen moet je durven. Zeker als zo’n keuze minder inkomen betekent. Daar is moed voor nodig en vertrouwen. Je geen zorgen maken voor de dag van morgen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Jezus kan wel zeggen dat je moet letten op de bloemen in het veld die niet werken, geen bezit en geen garderobe hebben, maar er moet wel gewerkt worden! Brood op de plank!

Te druk om te bidden

“Wie het te druk heeft om te bidden, werkt harder dan God van hem vraagt,” zei Maarten Luther en dan vat ik het woord ‘bidden’ maar even ruim op: alle rust en ruimte die je in je leven nodig hebt om met aandacht de dingen te doen waarvoor je bestemd bent. Om met aandacht echtgenoot, vader of moeder, zoon of dochter, werknemer, gemeentelid te zijn. Om de focus te houden op dat wat er echt toe doet: het zoeken van Gods Koninkrijk en zijn gerechtigheid.

Janneke de Leede noemt in haar boek 'Puur! In Balans' (uitgeverij Kok) een aantal blokkades die je belemmeren om rust en ruimte in je leven in te bouwen. Prestatiedrang en plichtbesef bijvoorbeeld, perfectionisme en faalangst, angst voor stilte, de drang alles uit het leven te willen halen, een innerlijke stem die alsmaar kritiek heeft, geen grenzen kunnen stellen. Allemaal plaaggeesten die vreten aan je agenda, aan je geest en – als je echt te ver gaat – ook aan je lijf. Plaaggeesten die je onbewust toelaat, omdat je nu eenmaal heel veel onbewust toelaat.

Bewustwording is dan ook de beste remedie. Je moet weten wat je drijft om je agenda vol te proppen, je stille tijd te verwaarlozen, of keuzes te maken waar je achteraf spijt van hebt. Zoek uit wat jouw plaaggeesten zijn en ga ze te lijf. Weet wie je bent, wat je nodig hebt, en wat God van je vraagt, óf Hij wel iets van je vraagt. Want misschien vraagt Hij wel niets, maar biedt Hij je alleen iets aan...

Het gevoel vasthouden

Toen Petrus tijdens de verheerlijking op de berg zijn ogen uitkeek, kreeg hij een vakantiegevoel. De hemel was in de persoon van Mozes en Elia (lees: Gods wetten en beloften) neergedaald en hij zei: “Zal ik een tent opzetten?” Zullen we gaan kamperen? Zullen we dit gevoel met z’n allen heel lang vasthouden? Ons onttrekken aan de wereld en hier blijven? Maar Jezus nam hem weer mee naar beneden, waar de mallemolen draaide. Waar de andere leerlingen druk doende waren met een klus die ze niet konden klaren, omdat ze vergaten te bidden.

‘Aan de slag!’ zegt Jezus, maar blijf ook bidden. Zet af en toe ook die tent op. Blijf nadenken over wat je doet, waarom je het doet en voor wie je het doet. Blijf werken aan je eigen bewustwording, zodat je weet wat je werkelijk drijft en of dat deugt of niet. Blijf bidden. Want alleen dan werk je nooit harder dan God van je vraagt.

7 x je tent opzetten

7 x je tent opzetten

1. Ontspul. Bezit geeft zorg. Loop door je huis en kijk wat weg kan, waar je meer last dan gemak van hebt. Een leger en opgeruimd huis geeft rust, en scheelt tijd en energie.

2. Vermijd ruis. Onderdruk de neiging vaak je telefoon te bekijken of op een andere manier je social media te checken. Spreek als gezin een wifi-loze avond af.

3. Stop met multitasken. Voor alles is een tijd. Koken met je telefoon op het aanrecht, de radio aan en een kind aan tafel dat huiswerk maakt: niet doen. Doe één ding tegelijk. Leef in het hier en het nu.

4. Denk niet dat je iets mist. Want alles wat er is, is er altijd al geweest, zegt Prediker. Nieuwe boeken, films, websites zullen ook morgen weer verschijnen. Kies zelf wat je leest, kijkt en bezoekt.

5. Mediteer iedere dag bij het licht van Gods Woord. Al is het maar tien minuten. Zo blijf je geconcentreerd op wat er echt toe doet. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Prayasyougo.org

6. Benut wachttijd. Stilte is schaars. Dus grijp je kans zodra je ergens stilstaat of langzamer vooruit komt dan je zou willen. In de file, in de trein, bij de bus- halte, in de rij bij de kassa: wees stil en kijk inwendig naar Boven.

7. Vaag jezelf bij directe en indirecte verzoeken af: ben ik hiervan de eigenaar of wil ik dat worden? Zo niet: weg ermee. Onderdruk je neiging om altijd aardig te willen zijn en iedereen te willen helpen.

Leestips

Leestips

- Puur! In balans. Rust en ruimte in je leven, Janneke de Leede, uitgeverij Kok
- Koester je hart. 40 stiltetips voor je leven, Mirjam van der Vegt, uitgeverij Boekencentrum
- Stiltedagboek. 365 Bijbelmeditaties, Mirjam van der Vegt, uitgeverij Boekencentrum
- Bid Luister Leef. Dichter bij God, Rik Timmermans & Heleen Dekens, uitgeverij Plateau

Tekst: Theanne Boer
Beeld: Studio Vandaar

Bron: Visie 2014, nr. 35

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons