Voordewind wil wapens voor christenen Irak

"In deze uitzonderlijke situatie steun ik hun verzoek"

in Christelijk Nieuws

Aan het einde van zijn werkbezoek aan Koerdisch Irak concludeert CU-Kamerlid Joël Voordewind dat de christenen die uit hun huizen waren verdreven door IS, door het Westen bewapend moeten worden. “Daar vragen ze om, in deze zeer uitzonderlijke situatie steun ik hun dringende verzoek.”

Zelfs 6 patriarchen hebben een oproep gedaan voor bewapening. Ze willen alleen terugkeren naar hun dorpen in de Vlakte van Ninevé als de EU en de VS hen helpen met beschermingsmacht. Volgens Voordewind leveren de Fransen en Britten wapens en overweegt Italië het.
 
Voordewind vanuit Erbil: “Ik ben blij met de eerste militaire bijdrage vanuit Nederland (helmen en vesten, red.) waar ik ook om heb gevraagd deze dagen als reactie op de hartenkreet hier. Maar er is meer nodig. Mensen willen zich kunnen verdedigen als ze weer worden aangevallen. En jezelf verdedigen doe je niet alleen met helmen.”
 
Stem van minderheden
De parlementariër wil op korte termijn een vervolg geven aan de gesprekken die hij voerde met Kamerleden van het Koerdische parlement. “Ik vind dat de stem van de minderheden van Irak gehoord moet worden in het Nederlandse parlement.” Zijn bevindingen zal hij bij terugkomst delen met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). De komende dagen spreekt Voordewind nog met verschillende hulporganisaties.

Bovenstaande foto: Voordewind in gesprek met christelijk Kamerlid in het Koerdische parlement Srood Almakdasi.
Onderstaande foto's: Voordewind in gesprek met pastoor en in leeg tentenkamp - een storm blies alle ontheemden weg. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons