Vijf Eritrese pastors weer vrij

Christenen bezorgd over ontwikkelingen rondom nieuwe identiteitskaart

in Christelijk Nieuws

De vijf pastors in opleiding die eind april in de hoofdstad Asmara werden gearresteerd zijn weer vrij. Dat meldt de stichting Open Doors op haar website. Een formele aanklacht bleef uit. Christenen in Eritrea zijn dankbaar voor de vrijlating, maar maken zich zorgen om de ontwikkelingen rondom een nieuwe identiteitskaart.

De pastors behoren tot de door de overheid toegestane Lutherse Kerk. Daarom was hun arrestatie opmerkelijk. Petros Yosief, Bemnet Tesfay, Aklilu Tesfay, Ermias Hadgu en Aron Mehretu werden eind april gearresteerd, vlak nadat de kerk hun geplande ambtsbevestiging publiekelijk aankondigde.

Een formele aanklacht tegen de mannen bleef uit. Ook kregen ze geen kans zichzelf te verdedigen voor een rechtbank. Het grootste deel van hun tijd in hechtenis zaten de pastors in isoleercellen. Halverwege juli werden ze overgeplaatst naar een gezamenlijke cel, waar ze tot hun vrijlating op 3 augustus verbleven.

Sinds 2002 zijn in Eritrea alleen de islam, de Eritrees-Orthodoxe, Lutherse en Rooms-Katholieke Kerk toegestaan. Regelmatig worden christenen die samenkomen buiten deze geregistreerde gemeenschappen gearresteerd. Over het lot van de 22 christenen die in mei werden opgepakt in Ginda en Dongolla is niets bekend.

Nieuwe identiteitskaart
Onlangs kondigde de Eritrese overheid plannen aan voor de invoering van een nieuwe nationale identiteitskaart. Christenen maken zich zorgen over het feit dat op de nieuwe kaart ook iemands religieuze overtuiging wordt vermeld. Eritreeërs die een identiteitskaart willen aanvragen, moeten op papier aantonen dat ze lid zijn van een door de overheid toegestane religieuze groep. Deze ontwikkeling plaatst christenen die lid zijn van een niet-geregistreerde kerk in een hachelijke positie. Zonder identiteitskaart is het onder andere niet mogelijk om een bankrekening te openen, een bedrijf te registeren of een huurovereenkomst aan te gaan.

Een bron van Open Doors legt uit dat de nieuwe identiteitskaart een formalisering is van discriminatie die al sinds 2002 informeel plaatsvindt. “Dit is slechts een aanvulling op dingen waar christenen die lid zijn van niet-geregistreerde kerken reeds mee worstelen. Eritrese burgers wordt altijd gevraagd naar hun religieuze overtuiging, als ze visa, geboortebewijzen, landtoewijzing of bedrijfsvergunningen willen aanvragen, voordat dergelijke aanvragen worden verwerkt.”

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons