Taizé viert haar 75 jarig bestaan èn herdenkt

Eenvoud die nog steeds elk jaar duizenden jongeren trekt

in Christelijk Nieuws

De oecumenische gemeenschap van Taizé in Frankrijk viert in 2015 een feest- en herdenkingsjaar. Het jaar zal in het teken staan van 75-jarig bestaan van Taize, alsmede de honderdste verjaardag van diens stichter, broeder Roger.

(imported body)

Thema van het feestjaar is solidariteit, laat broeder Alois weten aan het katholieke News Agency (KNA). Broeder Alois: "Samen met de jongeren willen we meer dan ooit naar manieren zoeken om het geloof in solidariteit met anderen uit te dragen".

Neergestoken
Op 16 augustus 2015 is het tien jaar geleden dat broeder Roger overleed nadat hij werd neergestoken door een geesteszieke vrouw tijdens het avondgebed in 2005. De oecumenische gemeenschap telt vandaag de dag rond de honderd mensen uit meer dan 25 landen, afkomstig uit de protestantse en katholieke kerken.

Eenvoud
Duizenden jongeren komen door het hele jaar heen naar Taizé. Voor meeslepende artiesten en een ronkende bands moet je hier niet zijn. De enige muziek die je in de bijeenkomsten hoort, zijn de klanken van een harp en orgelmuziek. Of stilte. Een geheim van Taizé is eenvoud. Centraal staat de  ontmoeting met God en met elkaar. Driemaal daags een verstilde kerkdienst en gesprekken in groepen: dat is de basis van het programma. Daar komen week in, week uit duizenden jongeren op af.

Bron: IKON / EO

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons