Symposium onderzoekt samenwerking tussen 'de kerk' en 'de zorg'

"Ik geloof in de Kerk die in navolging van Jezus Christus omziet naar mensen“

in Mediatips

Kerken en zorgaanbieders ontmoeten elkaar binnenkort tijdens het symposium 'De kerk staat klaar!'. Om patiënten in de nabije toekomst de zorg te kunnen blijven bieden die nodig is, is de inzet van vrijwilligers onmisbaar. Dat is het gevolg van de ontwikkelingen in het Nederlandse zorgstelsel die in 2015 van kracht worden.

De verantwoording voor zorg komt steeds meer bij de lokale overheid te liggen die met minder geld meer taken moet gaan verzorgen. Voor EA-EZA, Viteria (voorheen FEO) Reliëf en de CHE reden genoeg om zorgaanbieders en kerken tijdens een symposium op 20 september bij elkaar te brengen om de mogelijkheden van lokale partnerschappen te verkennen.

Kans
Dagvoorzitter Esmé Wiegman, directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), ziet deze ontwikkelingen vooral als een kans. “Het biedt volop mogelijkheden aan de kerk om haar diaconale rol te vervullen ten behoeve van kwetsbare mensen. Een rol die van oudsher op het ‘lijf’ van de kerk geschreven is. Ik geloof in de Kerk die in navolging van Jezus Christus omziet naar mensen,“ aldus drs. Esmé Wiegman.

Niet professioneel
Maar de organisatoren realiseren zich ook dat kerkleden vaak al veel vrijwilligerswerk doen en meestal niet professioneel geschoold zijn. Daarnaast zijn kerken en zorginstellingen heel ander georganiseerd en is het van belang om de grenzen van formele en informele zorg goed af te bakenen. Ondanks deze uitdagingen verwachten zij dat kerken en zorgaanbieders elkaar veel te bieden hebben.

Concrete partnerschappen
Jan Wessels: “We willen de deelnemers tijdens het symposium ‘De kerk staat klaar!’ inspireren en daadwerkelijk met elkaar in contact brengen. Er is veel ruimte in het programma voor voorbeelden van plaatsen waar al succesvol samengewerkt wordt. Verder gaan kerken en zorginstellingen daadwerkelijk met elkaar in gesprek om te ontdekken wat ze elkaar te bieden hebben. We hopen dat er concrete partnerschappen ontstaan en dat samenwerking tussen kerken en zorgaanbieders vanzelfsprekender wordt.”

Bevindingen
Onderzoek door Erik de Vos en Anne–Jan Kok (bestuursleden Viteria en resp. werkzaam bij Terwille en In de Bres) wees uit dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om goede samenwerking tussen professionals en vrijwilligers in de zorg. Tijdens het symposium presenteren zij de belangrijkste bevindingen. Carla Dik Faber (ChristenUnie) gaat vervolgens in op de ontwikkelingen vanuit politiek perspectief. En prof. dr. Govert Buijs geeft zijn visie op de rol van de kerk in de maatschappij vanuit een breder historisch en levensbeschouwelijk oogpunt. ’s Middags is er een uitgebreid programma met workshops waarin deelnemers vooral voorbeelden en praktische handvatten krijgen waarmee ze in hun eigen plaats aan de slag kunnen.

Het symposium ‘De kerk staat klaar!’ vindt plaats op 20 september in Veenendaal. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht. Dat kan via www.ea.nl/dekerkstaatklaar

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons