Rutte spreekt joodse organisaties over antisemitisme

'In Nederland is geen plaats voor discriminatie'

in Christelijk Nieuws

Premier Mark Rutte en de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Integratie) hebben maandag op het Catshuis een gesprek gehad met vertegenwoordigers van joodse organisaties. Aanleiding voor het onderhoud waren de zorgen om antisemitische incidenten onlangs in Nederland, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond.

In een gezamenlijke verklaring stellen de deelnemers aan het gesprek: "Wij verwerpen antisemitisme en elke vorm van discriminatie. In Nederland is daarvoor geen plaats". En: "We zijn er met elkaar voor verantwoordelijk dat conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving".

Maatregelen
In de verklaring staat verder dat de Nederlandse overheid "alle beschikbare maatregelen" neemt om antisemitisme en discriminatie tegen te gaan en minderheidsgroepen te beschermen. Joodse instellingen zullen extra worden beveiligd, zolang dat nodig is. Het kabinet en de betrokken organisaties zullen oplopende spanningen tussen groepen blijven bespreken.

De voorzitter van het Centraal Joods Overleg, Jaap Fransman, roemt de daadkracht van het kabinet in deze zaak. "Nu is heel expliciet gezegd dat het kabinet niet accepteert dat een bevolkingsgroep gediscrimineerd wordt. Dat sterkt ons in ons gevoel van veiligheid."

Israel
Ook in Nederland is door het offensief van Israël in de Gazastrook sprake van groeiende spanning tussen bevolkingsgroepen. Zo zei bijvoorbeeld de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan al eerder dat vooral in de Joodse gemeenschap meer angst is en er regelmatig incidenten zijn die met antisemitisme te maken hebben. Ook werden onder meer onlangs tijdens een betoging in Den Haag anti-joodse leuzen geroepen en droegen de demonstranten zwarte vlaggen van de islamitische terreurbeweging IS.

Bij het gesprek maandagavond op het Catshuis waren vertegenwoordigers van het CJO (Centraal Joods Overleg), bestaande uit Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ), Portugees-Israëlitisch Kerkgenootshap (PIK), Joods Maatschappelijk Werk (JMW), Stichting bij Leven & Welzijn (BI&W), Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ) en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons