'Relativeren is wel het ergste wat je kunt doen'

in Geloven

Oorlogsdreiging in Oekraïne, ebola in Afrika, strijd om Gaza en massamoorden onder christenen en andere minderheden in Irak... De één is boos, de ander gelaten en weer een ander wil tot actie overgaan. Maar wat kun je als christen in Nederland? En móet je er wel iets mee?

Hij is koud terug van een welverdiende vakantie in Noorwegen. Ds. Ron van der Spoel, adjunct-directeur Kerk & Theologie bij Open Doors, heeft nog niet eens zijn e-mail weggewerkt, als Visie belt: 'Slaapt u ook slecht door de ellende momenteel?' Van der Spoel: "Ja, ik heb letterlijk drie nachten wakker gelegen in mijn vakantie na het zien van gruwelijke beelden uit Irak waar christelijke kinderen werden gekruisigd door die barbaarse IS-strijders. Vreselijk! Ik dacht dat we dit na keizer Nero wel hadden gehad. Maar nee! Ik heb liggen huilen in bed en God gesmeekt om hier een einde aan te maken."

'Wereld niet in brand'

Doordat de gruwelijke berichten momenteel over elkaar heen buitelen, voelt het alsof de wereld in brand staat. Maar is dat gevoel terecht? “Nee, de wereld staat niet in brand,” stelt historicus en onderzoeker Johan Snel, docent aan de Christelijke Hogeschool Ede. “In historisch perspectief beleven we op dit moment minder oorlogen dan in alle voorgaande jaren sinds 1914. De Eerste Wereldoorlog begon deze maand een eeuw geleden, en zette reeksen nieuwe oorlogen in gang. Tóen ja, toen stond de wereld in brand.”

Maar als er niets nieuws aan de hand lijkt in de wereld, is het dan niet beter om de krant weg te leggen en te wachten totdat de storm overwaait? “Relativeren is wel het ergste wat je kunt doen,” vervolgt Snel. “Want al staat de wereld niet in brand, voor miljoenen mensen zijn Syrië en Irak een hel op aarde. En wat te denken van verzwegen oorlogen als die in Darfoer of Zuid-Soedan?” Volgens Snel mogen vooral politici niet wegkijken of het nieuws relativeren. “Teveel zijn we in Nederland zelfgenoegzaam geworden en hebben we geprobeerd de echte wereld weg te duwen. Nu die weer keihard komt binnenzetten, mogen we hopen dat ook de politiek weer over de inhoud gaat.”

Statistisch gezien staat de wereld dus niet in brand, zoals Johan Snel beweert. Toch voelt het voor velen wel zo. Ron van der Spoel heeft daar een verklaring voor: “Het nieuws komt ineens heel dicht bij ons. Eerst natuurlijk door de MH17- ramp. Daarna de strijd in Israël, waar veel christenen een diepe verbondenheid mee voelen, en dan nu de moordpartijen onder onze broeders en zusters in Irak en Syrië. Helemaal als je hoort dat strijders uit ons land op YouTube ‘pronken’ met afgehakte hoofden in Syrië. Hoe bizar is dat! Het zou mijn buurman kunnen zijn!”

Volgende fase van de eindtijd

Er is overduidelijk een geestelijke strijd gaande, gelooft Van der Spoel. Hij noemt het pure haat tegen God. “Ik heb het gevoel dat het kwaad zich momenteel ver- hardt en dat de liefde bekoelt. Niet alleen onder IS-terroristen, maar ook dichter bij huis. Zo stuit ik in Europa steeds vaker op keihard secularisme, waarin geen ruimte is voor een andere opvatting.

Voor mijn idee stappen we een volgende fase van de eindtijd in. Of ik daarmee de wederkomst van Jezus snel verwacht? Dat weet ik niet; dat dachten de eerste chris- tenen ook. Maar het is wel opvallend. En helaas moet dit gebeuren, zoals in 1 Petrus 4:7-19 staat: ‘Besef goed dat de tijd van het oordeel is aangebroken. Dat oordeel begint bij Gods eigen mensen.’”

Hongerstaking

De één is boos, de ander gelaten en weer een ander wil tot actie overgaan. Maar wat kun je als christen in Nederland? En moet je er wel iets mee?

Voor Attiya Gamri is dat geen vraag. Zij voelt zich als Assyrische christen in Nederland intens verbonden met de vervolgde christenen in Irak. Het was voor het PvdA-statenlid in Noord-Holland reden om half augustus een week in hongerstaking te gaan. “Dit was een laatste poging om eindelijk de aandacht te krijgen van politici en hulporganisaties. Tot nu toe stelden zij mij enorm teleur! Ik weet dat er zoveel speelt in de wereld, maar het is niet normaal dat al die tienduizenden Assyriërs de laatste maanden van huis en haard zijn verdreven. Dat moet stoppen. Voor mij als christen is een hongerstaking een manier om uiting te geven aan mijn verbolgenheid en verdriet. Dit kan zo niet langer!”

Geen zoethoudertje

Van Gamri hoeft niet iedere Nederlandse christen in hongerstaking te gaan. Toch vindt ze, net als Johan Snel, dat niemand weg mag kijken. “Schrijf ministers een brief, trek aan de bel bij de hulporganisatie die je steunt, of verzin een andere manier om je ongenoegen te uiten. Doe iets.”

Ook voor Ron van der Spoel is die oproep belangrijk, mede na wat hij in juli uit de monden van Syrische pastors hoorden toen hij hen in de regio ontmoette. “Weet je wat deze gevluchte mannen mij vertelden? Ze zeiden: ‘Ron, het allerbelangrijkste voor ons is om te weten dat jullie betrokken zijn en voor ons bidden als we ons zo stik alleen en onveilig voelen.’ Willen zij het volhouden in die puinhopen, dan mogen wij onze ogen niet dichtdoen. Geen zoethoudertje zo vlak na de vakantie, het spijt me, maar een heel klemmende oproep om te bidden en te strijden voor deze broers en zussen.”


Tekst: Maarten Nota
Beeld: ANP
Bron: Visie 2014, nr. 35

EO Metterdaad

EO Metterdaad werft fondsen voor drie partnerorganisaties: Open Doors, Dorcas en Kerk in Actie. Deze organisaties werken met lokale partners in Irak. Zij delen voedsel en water uit, maar ook matrassen en dekens.

Help mee en maak uw gift over op Iban NL88INGB0000300300 van EO Metterdaad in Hilversum o.v.v. Noodhulp Irak.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons