Preview | nieuwe medische EO-serie over de zorg

Zij houden Nederland in leven

in Mediatips

Vanaf 3 september zendt de EO prime time de nieuwe serie 'Zij houden Nederland in leven' uit. In vijf afleveringen ziet de kijker onze gezondheidszorg op een unieke manier van binnenuit. Geboortes, vechten voor leven, paramedische zorg en opereren op het scherp van de snede.

Voor deze nieuwe medische serie wordt onze nationale gezondheidszorg 24 uur lang met 70 camera’s in al haar facetten gefilmd. Niet eerder werd op zo’n grote schaal het dagelijkse werk van 1,2 miljoen werknemers in de zorg en de ruim 600.000 behandelde patiënten gevolgd.

BBC
De serie is gebaseerd op het succesvolle 'Keeping Britain Alive' van de BBC, dat inmiddels in verschillende landen een eigen versie heeft gekregen.

Unieke beelden
Naast opnamen in ziekenhuizen, worden onder andere ook de huisartsenpraktijk, psychiatrie, trauma- en ouderenzorg vanuit verschillende plaatsen in ons land in beeld gebracht. Marcel Peek, netmanager Nederland 1: "Ik verwacht dat dit unieke beeld van de praktijk ons inzicht vergroot in de werking van de gezondheidszorg in Nederland." De serie bestaat uit vijf uitzendingen waarvan de eerste op woensdag 3 september, 20:15 op NL1 (NPO 1) te zien is.

Extra
Tijdens de startweek van deze medische serie, 1-5 september 2014, pakken diverse EO-platforms uit met extra content rondom het thema 'de zorg'.

EO.nl/Geloven
Je vindt hier extra fragmenten en beeldmateriaal van mensen die in de serie langskomen.
Daarnaast verdiepende video's en interviews met mensen in en uit de zorg. Houdt de site in de gaten! 

Op deze portal komen

TV-magazine Visie
In Visie vind je ervaringsverhalen van zowel zorgverleners als mensen die zorg ontvangen. Ook wordt er gekeken naar veranderingen ind e zorg en wat dit betekent voor gezinnen en personen.

Eva Magazine
In het septembernummer van EO's vrouwenmagazine Eva een portret een geestelijk verzorger, maar ook een interview met fotografe Marjan Laban, die vanuit haar rolstoel een nieuwe weg heeft moeten zoeken om plezier in haar leven te houden. Agnes Huizenga schrijft een stuk over 'God en het lijden'.

EO-Door de week op Radio 5
De uitzendingen van het Radio 5 programma EO-Door de weektippen elke avond een ander aspect van de zorg aan. EO-Doordeweek is te beluisteren op Radio 5, elke werkdag van 20:00-21:00.

  • Maandagavond is er een gesprek over Zorg & Wetenschap en de vraag hoe je als christen omgaat met alle nieuwe mogelijkheden die geboden wordt door voortschrijdende medische inzichten.
  • Dinsdagavond is Marjan Laban - die ook in Eva Magazine staat - aan het woord.
  • Woensdag wordt teruggeblikt hoe de zorg in Nederland voor onze ouders en grootouders functioneerde en de rol van de kerk.
  • Donderdagavond maak je een rondgang over de wereld om te zien hoe er op diverse andere plekken in de wereld voor elkaar gezorgd wordt.
  • Vrijdagavond wordt de week afgesloten met een studiogesprek over wat er speelt in de maatschappij op het gebied van de zorg. 

Bekijk hieronder alvast een preview van Zij houden Nederland in leven:

<iframe class="npo_cc_social" src="<a rel=">about:blank" width="420" height="315" data-src="//www.youtube.com/embed/Z__Q-mli16A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons