Paus: wees niet bang voor christenen

in Christelijk Nieuws

Aziatische regeringen hoeven niet te vrezen voor christenen, omdat zij deel willen uitmaken van lokale culturen en niet komen als veroveraars. Dat zei paus Franciscus zondag tijdens zijn vijfdaagse bezoek aan Zuid-Korea. De uitspraak was duidelijk bedoeld voor communistische landen als China, Vietnam en Noord-Korea.

De paus benadrukte in de stad Haemi dat de Katholieke Kerk openstaat voor een dialoog met alle landen. De Argentijn hield een speech op de vierde dag van zijn bezoek, voor 70 bisschoppen uit 35 Aziatische landen. De paus zei oprecht te hopen dat Aziatische landen waar het Vaticaan geen diplomatieke banden mee onderhoudt, niet aarzelen een dialoog met de Katholieke Kerk verder op gang te brengen.

Toen de paus donderdag van Rome naar Seoul reisde, mocht hij gebruik maken van het Chinese luchtruim. Het was de eerste keer dat een paus tijdens een Azië-reis toestemming kreeg om boven China te vliegen. Het Vaticaan heeft geen diplomatieke banden met Peking sinds kort na 1949, toen de Communistische Partij aan de macht kwam.

In China is het alleen toegestaan katholiek te zijn binnen de patriottische kerk van de Communistische Partij, de rooms-katholieke kerk is verboden. In Noord-Korea zijn uitingen van religie in het openbaar niet toegestaan, afgezien van op een aantal door de staat gecontroleerde religieuze plaatsen. De banden tussen de Heilige Stoel en Vietnam zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar er is nog geen sprake van officiële diplomatieke banden tussen de twee.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons