Nieuws Irak augustus

Duizenden Yezidi's dood op straat

in Christelijk Nieuws

Nu de IS Karakush veroverd heeft - de Iraakse stad waar de meeste christenen wonen - zijn inmiddels zo'n 100.000 Iraakse christenen op de vlucht. Blijf hier op de hoogte over de laatste updates rondom hun situatie. Donderdagochtend wordt bekend dat De Verenigde Staten in Irak luchtaanvallen gaan uitvoeren op islamitische strijders van de Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS, wanneer die Amerikaanse militairen in gevaar brengen.

Maandag 18-08-2014 | 13:00 Nederlandse hulpvlucht naar Irak
Vanuit Eindhoven is maandag kort na 12 uur een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vertrokken met hulpgoederen voor Noord-Irak. Het toestel brengt dekens, voedzame biscuits en led-lampen naar de stad Arbil. Daar zal het ,,afgeladen'' vliegtuig naar verwachting in de loop van de avond aankomen, zo liet een woordvoerder van de luchtmacht weten.
De hulpgoederen worden in Arbil overgedragen aan de VN-hulporganisatie OCHA, die de spullen verder verdeelt over ontheemden in het gebied. De Nederlandse noodhulp was oorspronkelijk bedoeld voor de yezidi's in het Sintjargebergte, maar daar is de situatie inmiddels verbeterd. Nu wordt het aan de VN overgelaten om de goederen te brengen naar mensen die ze het hardst nodig hebben. In het noorden van Irak zijn nog steeds honderdduizenden mensen op de vlucht voor het geweld van de radicale milities van de Islamitische Staat (IS).
Bron: ANP

Zondag 17-08-2014 | 20:00 Belangrijke dam terug in handen van Koerden
De dam van Mosul in het noorden van Irak is sinds zondagavond weer in handen van de Koerden in het gebied. De BBC meldde dat het strategisch belangrijke bouwwerk is heroverd op de strijders van Islamitische Staat (IS). De operatie om de dam terug te krijgen werd zaterdag al ingezet door de Amerikaanse luchtmacht, die de Koerdische grondtroepen met bombardementen ondersteunde.
De dam werd begin augustus veroverd door de strijders van IS. Daardoor werd de angst voor terreurdaden van IS in Irak ineens veel groter. De dam zorgt voor een groot aandeel in de elektriciteits- en watervoorziening van de steden in Noord-Irak. Er werd gevreesd dat IS die steden lam zou kunnen leggen door stroom en water af te sluiten. Ook zouden de rebellen de dam kunnen opblazen en zodoende een groot gebied onder water zetten.
Volgens de Koerdische bronnen die de herovering meldden, is er fel gevochten om de dam. De peshmerga's (Koerdische strijders) kregen onder andere te maken met bermbommen en zelfmoordterroristen. Bij de gevechten van zondag werden in ieder geval 19 voertuigen van IS vernietigd.
Het is nog niet duidelijk wat de herovering van de dam betekent voor de gevluchte yezidi's en christenen.
Bron: ANP

Vrijdag 15-08-2014 | 15:00 Nederlanders in hongerstaking voor christenen Irak
Enkele tientallen actievoerders zijn vrijdagmiddag in Enschede in hongerstaking gegaan om aandacht te vragen voor de situatie van christenen in Irak. De demonstranten willen hun hongerstaking op het Stationsplein in de Twentse stad een week volhouden.
De hongerstaking is georganiseerd door elf gemeenschappen, die voornamelijk een Syrisch-orthodoxe achtergrond hebben. Voor de 30 deelnemers is een tent opgezet op het plein, zodat ze wel beschutting hebben tegen de vele regen die in het oosten van het land wordt verwacht.
Voorbijgangers kunnen een petitie tekenen waarin wordt opgeroepen om 'de genocide in Irak' te stoppen. Ook eisen de hongerstakers een 'safe haven' in de Iraakse regio Nineveh Plains. De demonstranten hopen op duizenden handtekeningen, die ze willen aanbieden aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Donderdag 14-08-2014 | 13:51 Gazant Paus bezoekt christelijke vluchtelingen
De persoonlijke gezant van de paus, kardinaal Fernando Filoni, is gisteren in de Koerdische hoofdstad Arbil aangekomen. Hij zal daar behalve lokale ambtenaren ook christelijke vluchtelingen ontmoeten, die gevlucht zijn voor de dreiging van de militanten van IS. Tienduizenden christenen zijn sinds begin juli de Noord-Irakese stad Mosul uitgevlucht. Daarmee komt er een einde aan hun geschiedenis van bijna 2000 jaar vestiging in die stad.

Woensdag 13-08-2014 | 14:30 14.000 pakketten voedsel onderweg
De Verenigde Staten hebben hun humanitaire hulp aan de tienduizenden gevluchte yezidi's en christenen in het noorden van Irak voortgezet. Vier vrachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht dropten in het Sinjar-gebergte meer dan 28.000 liter water en meer dan 14.000 pakketten met voedsel, liet het Pentagon dinsdagavond (plaatselijke tijd) weten.

Het was de zesde keer dat hulpgoederen werden afgeworpen. In totaal hebben de Amerikanen bijna 100.000 voedselpakketten en meer dan 100.000 liter water geleverd.

Woensdag 13-08-2014 | 14:30 Paus stuurt brief over tranen christenen Irak
Paus Franciscus heeft woensdag in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om internationale actie gevraagd om de christenen in Irak te helpen. De kerkleider wijst op ,,de tranen, het lijden en de vertwijfeling van de christenen en andere religieuze minderheden in het geliefde land Irak''.

Zeker 100.000 Iraakse christenen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). Ten tijde van dictator Saddam Hussein,leefden nog 1,5 miljoen christenen in Irak. Sinds de Amerikaans-Britse invasie in 2003 voelen zij zich onveilig; meer dan een 1 miljoen van hen hebben het land sindsdien verlaten.

Woensdag 13-08-2014 | 14:00 VS stuurt extra mensen  
De Amerikaanse regering overweegt circa 75 extra militaire adviseurs naar Irak te sturen voor de strijd tegen de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Amerikaanse militairen hebben dat dinsdag tegen de nieuwszender CNN gezegd.

Het Amerikaanse leger begon eind vorige week met het bombarderen van posities van IS in het noorden van Irak om Amerikanen en duizenden gevluchte christenen en yezidi's in de autonome regio Koerdistan te beschermen tegen de terreur van de soennieten. Ook dinsdag bestookten de Amerikanen IS opnieuw vanuit de lucht. Het Pentagon sprak van een ,,succesvolle actie'' tegen een stuk artillerie van IS ten noorden van de stad Sinjar.

Woensdag 13-08-2014 | 9:00 Massale kindersterfte  
De humanitaire nood onder yezidi's die op de vlucht zijn geslagen voor moordende en verkrachtende strijders van Islamitische Staat (IS), wordt steeds nijpender. Binnen een etmaal zijn zo'n 300 kinderen omgekomen. Volgens een yezidi-woordvoerder in Duitsland bezwijken zijn geloofsgenoten aan honger en dorst. Ook worden ze vergiftigd door het eten van bladeren en boomschors.

Weliswaar zijn in het noordwesten van Irak de afgelopen dagen tienduizenden yezidi's gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een doorgang hebben gemaakt. Maar de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde dinsdag dat er nog steeds naar schatting 20.000 tot 30.000 yezidi's vastzitten in de bergen.

Terugslaan
Irak probeert ondertussen IS terug te slaan. Bagdad heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op IS-stellingen rond de noordelijke stad Mosul en daarbij zeker 80 jihadisten gedood. De soennitische extremisten van IS namen Mosul half juni in. Honderdduizenden mensen zijn uit de stad gevlucht.

Vaticaan
Het Vaticaan heeft de religieuze leiders dinsdag opgeroepen IS te veroordelen. De dramatische situatie van de christenen, yezidi's en andere minderheden in Irak eist een ,,duidelijke en moedige stellingname'' van alle religieuze leiders en vooral de moslimleiders.

In Bagdad gaat ondertussen het getouwtrek om de macht door. Premier Nuri al-Maliki blijft weigeren plaats te maken voor zijn beoogd opvolger Haider al-Abadi.

Dinsdag 12-08-2014 | 9.00 Reportage CNN
Een aantal Yezidi's kunnen een veilig plekje in een Amerikaanse helikopter bemachtigen. Anderen blijven radeloos achter.  

 

<iframe src="http://edition.cnn.com/video/api/embed.html#/video/world/2014/08/11/watson-yazidi-survivors-mount-sinjar.cnn" frameborder="0" width="416" height="234"></iframe>


11-08-2014 | 14:51 Duizenden Yezidi's dood op straat 
In Noord-Irak waar tienduizenden Yezidi's op de vlucht zijn geslagen voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), liggen duizenden doden langs straten en wegen. 40.000 leden van de religieuze minderheid, voornamelijk vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken, wachten nog steeds op hulp. 40.000 anderen hebben veilig gebied bereikt.

Volgens de Duitse yezidi's komen er steeds meer berichten over verkrachtingen binnen, ook van meisjes die pas 12 of 13 jaar oud zijn. Ook kinderen worden gedood en soms ook onthoofd. Meerdere ooggetuigen hebben gemeld dat hoofden van vermoorde kinderen op houten palen zijn gespietst.

11-08-2014 | 14:00 SGP: 'F16's naar Irak is optie'
Nederland moet bereid zijn ook militair - bijvoorbeeld met F16's - bij te dragen aan het stoppen van de opmars van de radicale milities van de Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS, in het noorden van Irak. 

Wat de SGP betreft gaat Nederland hiervoor ook in Europa pleiten. Het kabinet is te afwachtend, vindt kamerlid Bisschop. ,,We moeten alles op alles zetten om samen met de VS te komen tot een militaire aanpak die ertoe leidt dat de opmars van ISIS tot staan wordt gebracht.''

11-08-2014 | 10:58 Frankrijk wil spoedoverleg EU 
Frankrijk wil dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU een spoedoverleg houden over de situatie in Irak. Het land wil onder meer praten over de dringende oproep van president Massoud Barzani van Iraaks Koerdistan om hem van wapens en munitie te voorzien. De jihadisten van Islamitische Staat (IS) zijn de laatste week opgerukt tot in Iraaks Koerdistan, waar onder anderen christenen en yezidi's, een Koerdische religieuze minderheid, op de vlucht zijn geslagen. 

De ambassadeurs van de 28 EU-lidstaten komen dinsdag bijeen om onder meer de situatie in Irak te bespreken.

10-08-2014 | 12:24 IS doodt meer dan 500 Yezidi's
De radicale Islamitische Staat (IS) heeft meer dan 500 yezidi's gedood. De leden van de religieuze minderheid liggen in meerdere massagraven, zegt de Iraakse minister van Mensenrechten zondag. De autoriteiten zeggen over bewijzen te beschikken dat er vrouwen en kinderen levend begraven zijn.

De strijders van IS maken zich schuldig aan onthoofdingen, stenigingen, verkrachtingen en andere vormen van marteling. Iedereen die niet hun interpretatie van de soennitische islam volgt, wacht de dood.

10-08-2014 | 08:49 Duizenden yezidi's gered uit bergen Irak
In het noordwesten van Irak zijn meer dan 10.000 yezidi's gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische troepen een doorgang hebben gemaakt. Dat schrijft het Turkse persbureau Anadolu Agency zondag op gezag van een lokale gouverneur. De yezidi's waren naar het gebied gevlucht uit angst voor de oprukkende moslimextremisten van de Islamitische Staat (IS).

De yezidi's zijn via de doorgang de grens over naar Syrië gevlucht, waar ook veel Koerden wonen. Vanuit Syrië worden ze weer teruggeleid naar het noorden van Irak, naar de stad Zakho in de Koerdische autonome regio.

Volgens de gouverneur verlopen de reddingswerkzaamheden goed, maar is er meer hulp nodig om de evacuatie van de door IS omsingelde yezidi's te versnellen. Tientallen van hen zijn al omgekomen door een combinatie van honger, dorst en hitte in het dorre gebergte.

Volgens een woordvoerder van de Koerdische strijdmachten was de doorgang mogelijk door Amerikaanse luchtaanvallen op posities van de radicale IS. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden zaterdag opnieuw aanvallen uit op militaire doelen van IS in de buurt van de plaats Sinjar. Ook heeft het Amerikaanse leger zaterdagavond nieuwe pakketten met water en voedsel gedropt voor de verjaagde yezidi-minderheid. Zij zitten al dagen vast in het gebergte.

09-08-2014 | 05:29 VS droppen opnieuw water en voedsel
De Verenigde Staten hebben zaterdag voor de tweede keer een luchtdropping uitgevoerd om humanitaire hulp te bieden aan de mensen in Noord-Irak. Dat heeft het Amerikaanse Pentagon laten weten.

Rondom de Iraakse stad Sinjar zijn in totaal 72 pakketten met voedsel en water geland om de Iraakse bevolking te ondersteunen. Het gaat om zeker 28.000 porties van het Amerikaanse militaire voedselrantsoen en ruim 5700 liter water. De lading werd vervoerd met drie militaire vrachtvliegtuigen, onder begeleiding van twee F-18 gevechtsvliegtuigen.

Vooral de ongeveer 140.000 leden van de religieuze Yezidi-minderheid uit de noordelijke regio's hebben de hulp hard nodig. Zij zijn op de vlucht geslagen voor de snel oprukkende radicale milities van de Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS.

08-08-2014  | 23:29 Amerikanen bombarderen strijders IS in Irak
Voor het eerst sinds het beëindigen van de Amerikaanse militaire operatie in Irak eind 2011 hebben de VS luchtaanvallen uitgevoerd in het Arabische land. Bij een eerste aanvalsronde vrijdag bestookten twee F/A-18-gevechtsvliegtuigen strijders van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. De aanval was gericht tegen artillerie van IS in de buurt van Arbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan.

President Barack Obama had donderdag toestemming gegeven voor luchtaanvallen tegen IS. Hij zei dat actie nodig was om de opmars van de islamitische strijders te stuiten en om de levens van Amerikanen en christenen en andere religieuze minderheden in Irak te beschermen. In Irak zijn meer dan 100.000 christenen op de vlucht geslagen voor de jihadisten van IS. Ook leden van de religieuze yezidi-minderheid zijn gevlucht. Tienduizenden leden van de groep zitten vast op een aantal bergtoppen in net noorden van Irak, omsingeld door strijders van de IS, die de yezidi's als duivelsaanbidders zien.

Obama heeft geen ,,specifieke einddatum'' voor de militaire acties tegen IS in Irak vastgelegd. Het hangt van de veiligheidssituatie af, wanneer er aan de aanvallen een einde komt, aldus een woordvoerder van het Wite Huis. 

08-08-2014  | 17:30 Nederlandse regering steunt aanval VS op Irak
Regeringspartij VVD en de oppositiepartijen CDA, PVV en VoorNederland steunen de Amerikaanse acties in Noord-Irak om een dreigende volkerenmoord te voorkomen. Dat lieten Tweede Kamerleden van die partijen vrijdag weten in reactie op de eerste Amerikaanse bombardementen.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is er geweld nodig om de met genocide bedreigde bevolking van Irak, zoals yezidi's en christenen, te beschermen tegen de terroristische organisatie IS. ,,Dat maakt het in de internationale rechtsorde gepast dat de VS ingrijpen en wij roepen de VN-Veiligheidsraad op zo snel mogelijk aan te geven hoe genocide hier voorkomen kan worden en op welke wijze IS bestreden kan worden'', stelde hij.

08-08-2014 | 14:55 Amerikaanse aanval op Irak begonnen
Amerikaanse vliegtuigen hebben een luchtaanval uitgevoerd op strijders van de Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat heeft het Pentagon vrijdag bekendgemaakt.

President Barack Obama gaf donderdag toestemming voor luchtaanvallen in Irak op strijders van IS. ,,Als we in een situatie verzeild raken waarin onschuldige mensen worden bedreigd met vreselijk geweld, hebben we een mandaat van de Iraakse regering om in te grijpen'', zei de president.

08-08-2014 14:30 Paus gaat christenen Irak bijstaan
Paus Franciscus stuurt een speciale persoonlijke gezant naar Irak om de bedreigde christenen in het land bij te staan. Het gaat om kardinaal Fernando Filoni, de prefect van de congregatie voor de verbreiding van het geloof onder de volkeren. Filoni kent het land goed: hij was van 2001 tot 2006 apostolisch nuntius (ambassadeur) in Irak en Jordanië. Tijdens de Amerikaans-Britse invasie in 2003 bleef hij, ondanks de bombardementen, in Bagdad.

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan reist Filoni (68) de komende dagen naar Iraaks Koerdistan, zo meldden Italiaanse media vrijdag. In Irak zijn meer dan 100.000 christenen op de vlucht geslagen voor de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Dat zei de chaldeïsche patriarch van Babylon, Louis Raphael I Sako, donderdag. De Chaldeeuws-katholieke Kerk heeft zo'n 1,5 miljoen gelovigen in het Midden-Oosten, vooral in Irak.

Paus Franciscus riep de wereldleiders donderdag al op de ontheemden in het Arabische land bij te staan. Vrjdag riep hij via Twitter ,,alle mensen van goede wil'' op te bidden voor ,,de Iraakse christenen en alle vervolgde gemeenschappen''.

08-08-2014 - 4:33 | VS in actie voor Irak
Dit heeft president Barack Obama donderdag lokale tijd aangekondigd.,,Als we in een situatie verzeild raken waarin onschuldige mensen worden bedreigd met vreselijk geweld, dan hebben we een mandaat van de Iraakse regering om in te grijpen in deze zaak'', zei Obama. ,,Als de VS de middelen hebben om een bloedbad te voorkomen, kunnen we daar niet voor weglopen.''

Obama benadrukte dat het gaat om ,,verantwoorde'' en ,,doelgerichte'' luchtaanvallen rondom de Amerikaanse humanitaire missie, waarbij onder meer voedsel en water worden gedropt. De VS is deze missie in Noord-Irak begonnen om ,,mogelijke genocide'' onder de door IS bedreigde Yezidi's te voorkomen.

Zo'n 50.000 leden van de religieuze Yezidi-minderheid zitten vast op een aantal bergtoppen, omsingeld door strijders van de Islamitische Staat, die de Yezidi's als duivelsaanbidders zien. Ze lopen het risico om te komen van dorst en honger. Aan de voet van de bergen wacht hun mogelijk moord en verkrachting door IS.

08-08-2014 - 17:33 Internationaal grote zorg om exodus, Rode kruis doet voedseldroppings
De opmars van IS-strijders  in het noorden van Irak heeft een exodus op gang gebracht. Honderdduizenden niet-soennitische mannen, vrouwen en kinderen zijn op de vlucht geslagen voor de extremisten die steeds verder oprukken in Iraaks Koerdistan. De christenen zijn massaal op de vlucht geslagen omdat de moslimextremisten de bevolking op grote schaal zouden uitmoorden. Datzelfde lot dreigt voor de yezidi's, een religieuze minderheid die elementen uit onder meer het christendom en de islam combineert.

Het Rode Kruis heeft inmiddels voedseldroppings gedaan in het gebied waar de yezidi's op bergtoppen vastzitten. Tot nu toe zouden 6000 mensen zijn geholpen.

Internationaal zijn er grote zorgen om het lot van de vluchtelingen. Frankrijk eist dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bij elkaar komt om zich te buigen over de ,,terroristische dreiging''. Paus Franciscus heeft de wereldleiders donderdag opgeroepen de ontheemden in het Arabische land bij te staan. Hij wil ,,een onophoudelijk gebed van de hele kerk om de Heilige Geest te vragen om de gift van de vrede''.

07-08-2014 - 13:45 | 100.000 Iraakse christenen op de vlucht
In Irak zijn meer dan 100.000 christenen op de vlucht geslagen voor de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de chaldeïsche patriarch van Babylon, Louis Raphael I Sako, gezegd. Paus Franciscus heeft de wereldleiders donderdag opgeroepen de ontheemden in het Arabische land bij te staan.

,,De christenen hebben alles achter moeten laten, zelfs hun schoenen, en zij zijn op blote voeten op weg gegaan naar Koerdistan'', aldus de chaldeïsche patriarch volgens de Italiaanse krant la Repubblica. Paus Franciscus wil ,,een onophoudelijk gebed van de hele kerk om de Heilige Geest te vragen om de gift van de vrede''.

07-08-2014 - 12:40 | Iran wil Iraakse christenen helpen
Christelijke vluchtelingen uit Noord-Irak kunnen in Iran terecht. Dat meldde het Libanese staatspersbureau NNA op woensdag, die zich baseert op bronnen van de Iraanse ambassade in Bagdad. Lees meer.

 


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons