Nederlandse priester sterft langzaam uit

'Geloof en kerk krijgen weinig plaats in levens van jonge mensen'

in Christelijk Nieuws

Ondanks een flink tekort komen er steeds minder Nederlandse priesters. Van de 76 studenten tot priester komen er 49 uit het buitenland. Dat zei Patrick Kuipers, rector bij de priesteropleiding van het Ariënsinstituut, donderdag bij BNR Nieuwsradio.

(imported body)

Volgens de geestelijke hebben jongeren tegenwoordig andere behoeften dan vroeger. "Geloof en kerkelijkheid hebben in deze tijd weinig plaats in het leven van jonge mensen", vertelt hij. "Het wordt steeds moeilijker om mensen te enthousiasmeren voor de kerk en de geloofsgemeenschap."

Toch is de behoefte aan priesters in het hele land erg groot, weet Kuipers. "Er is een groot priestertekort. Veel parochies en kerken hebben geen eigen priesters en moeten priesters delen". Uit de meest recente cijfers over 2011 blijkt dat er nog maar 811 priesters zijn, terwijl er 1.101 parochies werden geteld.

De meeste studenten aan het Ariënsinstituut komen uit Zuid-Amerika. Volgens de rector komt dat doordat het geloof in dat werelddeel nog altijd een belangrijke rol speelt in het leven. "In Zuid-Amerika is de kerk toch levendig en sprankelend. Veel jongeren willen zichzelf in dienst stellen van de kerk in Nederland."

Lees verder bij BNR

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons