Mercy Ships stelt vertrek uit in verband met ebola

Reis naar Benin uitgesteld tot eind augustus

in Christelijk Nieuws

De medische hulpverleningsorganisatie Mercy Ships zou rond deze tijd met haar ziekenhuisschip de Africa Mercy naar Benin vertrekken, om daar vanaf begin september medische hulp te gaan verlenen. In verband met de ontwikkelingen rond de verspreiding van het ebola-virus is dit vertrek uitgesteld tot eind augustus.

Mercy Ships houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zal de komende weken beslissen of de werkperiode in Benin wel of niet doorgaat. Deze werkperiode zal duizenden operaties mogelijk maken voor kansarmen in dit land. De beslissing wordt gebaseerd op de uitslag van mogelijke Ebola gevallen in Benin en of de gevallen in buurland Nigeria wel of niet voor verdere verspreiding zorgen. De stad Lagos (Nigeria) ligt maar 100 km van Cotonou (Benin) en de grenzen zijn niet te bewaken. Tevens zou de Africa Mercy als een magneet  werken op zieke mensen waardoor mogelijke ebola-geïnfecteerde mensen duizenden anderen zouden kunnen besmetten tijdens een van vooronderzoeken in het land.

Daarom neemt Mercy Ships de tijd om een beslissing te nemen die de veiligheid van zowel de bemanning aan boord als grote groepen mensen die naar de vooronderzoeken zouden komen, veilig zal stellen.

De Africa Mercy is gericht op het opereren van de meest voorkomende aandoeningen in de allerarmste ontwikkelingslanden. Dit zijn aandoeningen zoals tumoren, staar, vergroeide ledematen, fistels, gespleten lippen enzovoorts. Het ziekenhuisschip is niet gericht op het bestrijden of voorkomen van virus-uitbraken zoals het ebola-virus.

Mercy Ships werkt al 23 jaar in Afrika en heeft in het verleden meerdere malen gewerkt in landen als Guinee, Liberia, Sierra Leone, Togo en Benin.  

Er zijn tot nu toe meer dan 1.150 mensen overleden aan het dodelijke virus dat al in verschillende landen in West-Afrika mensen geïnfecteerd heeft. Diverse nieuwsbronnen, waaronder de NOS en de Volkskrant, hebben recentelijk gemeld dat het ebola-virus mogelijk in Benin is opgedoken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in een recente persconferentie de verspreiding van ebola bestempeld tot "een medische noodsituatie van internationale zorg".
 

Bron: Mercyships.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons