LIVEBLOG door Rabie & Yvette

Dagelijkse blog van Rabie en Yvette over de situatie van de christenen in Noord-Irak

in Christelijk Nieuws

6,5 jaar geleden ontvluchten de Iraakse Rabie en Yvette Noord-Irak met hun 3 kinderen en komen ze naar Nederland. Rabi wordt bedreigd vanwege zijn werk voor de lokale kerk. Hier in Nederland zijn ze veilig maar hun familie zit nog in Noord-Irak. De ouders van Yvette, haar vier broers en zus bevinden zich in de buurt van de Koerdische grens en ook deels op de berg Sinjar; het gebied dat nu totaal is overgenomen door IS. Ook de twee broers en twee zussen van Rabie bevinden zich hier.

Op EO.nl/geloven houden Rabie en Yvette de komende tijd dagelijks een blog bij. Hierin zullen ze vertellen hoe het de christenen en hun familie in Irak vergaat en wat de schrijdende situatie met hun en hun gezin doet.


11 Juni 2014 | Het begin

Op 11 juni gaat het helemaal mis. De christenen uit de Iraakse stad Mosul slaan bijna allemaal op de vlucht voor de Islamitische terreurbeweging ISIS die de stad heeft veroverd. Nadat Mosul in beslag is genomen, probeert ISIS ook de stad Baghdeda in beslag te nemen. Baghdeda, ook wel bekend als ‘Qaraqosh’, ligt 32 km ten zuidoosten van Mosul. Baghdeda staat bekend als de plek waar het grootste deel van de christelijke bevolking woont, zo’n 40.000 mensen. Baghdeda heeft 9 kerken. De stad wordt wekenlang door ISIS omringt, de christenen leven in totale angst. Om druk te leggen op de inwoners van de stad, zorgt ISIS ervoor dat de mensen al snel geen toegang meer krijgen tot water, elektriciteit en diverse vormen van voedsel. Twee weken lang kunnen de Koerden ISIS nog tegenhouden maar op 26 juni escaleert de situatie en slaan duizenden christenen op de vlucht. Veel mensen vertrekken richting het autonome en ‘veilige’ Koerdistan.

Toch weten de Koerden na een paar dagen de strijd met ISIS te winnen. Een deel van de bevolking gaat terug naar Baghdeda vol onzekerheid en angst. Hoe gaan ze het overleven zonder de basisbehoeften water en voedsel? De bevolking besluit zelf waterputten te graven en deze aan te sluiten op de bestaande waterleidingen. Koerdistan schiet te hulp en levert Baghdeda 8 uur per dag elektriciteit.

Het blijft onrustig en angstig. Keert de rust terug of is het nog maar het begin? Helaas weten we nu dat het laatste het geval is.

Wordt vervolgd.

Rabie & Yvette

Er wonen meer dan 220.000 mensen in Arbil, Dahook en Sulaimanya in Noord-Irak. 60% van deze mensen zijn christen. De mensen wonen in de kerken, straten, parken, scholen, kippenhokken en hotels. Door de warmte en weinig (en bedorven) voedsel en onhygiënisch omstandigheden beginnen ziektes zich steeds meer te verspreiden.

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons