LAATSTE NIEUWS IRAK

Lees hier het laatste nieuws van vandaag

in Christelijk Nieuws

Inmiddels zijn meer dan 100.000 Iraakse christenen op de vlucht voor de IS. Blijf hier op de hoogte over de laatste updates rondom hun situatie.

 • Zaterdag 30-08-2014 | 17:00
  'Nog honderden yezidi's in Sinjar-gebergte'
  In het Iraakse Sinjar-gebergte zitten nog steeds zo'n 500 yezidi's vast, vooral bejaarden, gehandicapten en zwangere vrouwen. Zij zijn niet in staat de weg naar de vluchtelingenkampen in het dal af te leggen en zijn ,,door iedereen vergeten''.

  Dat zegt de Iraakse parlementariër Vian Dakhil, zelf een yezidi, vrijdag in de Italiaanse krant la Repubblica. Beelden van haar gingen op 5 augustus de wereld rond toen zij in het Iraakse parlement ertoe opriep haar geloofsgenoten te helpen. Toen zaten nog zo'n 40.000 yezidi's in het Sinjar-gebergte, opgejaagd door de soennitische strijders van Islamitische Staat (IS).

 • Donderdag 21-08-2014 | 17:00
  ChristenUnie wil dat Nederlands wapens levert aan Koerden

  De ChristenUnie vindt dat Nederland ook echte wapens moet leveren aan de Koerden om de strijd tegen de Islamitische Staat te kunnen voeren en zo ook de christenen en yezidi's in het noorden van Irak te verdedigen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind liet dat donderdag weten vanuit Erbil in Noord-Irak waar hij op het moment is.

Voordewind is blij met het kabinetsbesluit om de Koerden helmen en kogelwerende vesten te sturen, maar vindt dat Nederland en Europa verder moeten gaan. ,,Er is meer nodig. Mensen willen zich kunnen verdedigen als ze weer worden aangevallen. En je verdedigen doe je niet alleen met helmen. De Fransen leveren wapens, de Italianen overwegen het en de Britten doen het. Als we willen voorkomen dat honderdduizenden vluchten naar Europa, dan moet Europa nu handelen. Deze oproep doen de patriarchen ook die ik gisteren sprak. Zij willen wapens van Europa om zich te beschermen. Zo niet, dan zullen de christenen en yezidi's niet teruggaan naar hun dorpen en zullen ze willen emigreren."

 • Woensdag 20-08-2014 | 19:26
  Obama: geen plaats voor Islamitische Staat

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag zijn lof uitgesproken over de journalist James Foley. Hij liet weten dat er in de wereld van de 21e eeuw geen plaats is voor de Islamitische Staat (IS) die de onthoofding van de Amerikaan op zijn geweten zou hebben.

Obama liet weten dat hij de familie van Foley heeft gebeld om zijn condoleances aan te bieden. Het leven en werk van Foley staan volgens Obama in scherp contrast met het nihilisme van de Islamitische Staat. "Dit soort mensen zullen falen. De toekomst is altijd aan mensen die bouwen, niet vernietigen'', aldus de Amerikaanse president.

"IS spreekt voor geen enkele religie. Hun slachtoffers zijn in grote meerderheid moslims, en geen geloof leert mensen om bloedbaden aan te richten onder onschuldigen''. De Islamitische Staat beschreef hij verder als "ideologisch failliet''.

 • Woensdag 20-08-2014 | 15:00
  Joël Voordewind neemt poolshoogte van situatie christenen Irak

Wat kan Nederland doen op humanitair en militair vlak in Noord-Irak? Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is vannacht afgereisd naar de Noord-Iraakse stad Erbil om antwoord te krijgen op die vragen. Voordewind vindt het belangrijk om 'zelf poolshoogte te nemen'.
Vanmorgen is hij aan het woord geweest bij BNR Nieuwsradio.  Lees hier verder.

 • Woensdag 20-08-2014 | 8:30
  Luchtbrug Irak om vluchtelingen te helpen

Een grote operatie moet hulp gaan bieden aan meer dan een half miljoen gevluchte mensen in het noorden van Irak. De vluchtelingenorganisatie van de VN, Unhcr, heeft dat dinsdag aangekondigd.

,,Dit is een zeer belangrijke hulpoperatie en zeker een van de grootste sinds lange tijd", aldus een woordvoerder van Unhcr. ,,Dit is een grote humanitaire crisis waar veel mensen door worden getroffen.''
Vanaf woensdag komt er 4 dagen lang een luchtbrug tussen Jordanië en de Iraakse stad Arbil om onder meer tenten te vervoeren. De komende 10 dagen gaan er vanuit Turkije en Jordanië hulpkonvooien over de weg naar Irak. En vanuit Dubai varen schepen via Iran naar het door oorlog getroffen Irak.

Maandag vertrok ook al een Nederlandse hulpvlucht naar het gebied met ongeveer 20.000 noodrantsoenen zoals dekens, voedzame biscuits en led-lampen. In het noorden van Irak zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het geweld van de Islamitische Staat (IS), waaronder veel christenen en yezidi's.

Het lukte het Iraakse leger dinsdag niet om de noordelijke stad Tikrit op de radicale groepering te heroveren. De militairen staakten hun opmars toen zij onder vuur van de IS-strijders kwamen te liggen. Door landmijnen en sluipschutters was het niet mogelijk om vanuit het westen dichter bij de stad te komen. Vorige maand deed het Iraakse leger ook al een poging om Tikrit te heroveren op IS.

 • Dinsdag 19-08-2014 | 14:00
  Assyrische christenen zonder verdoving besneden

De Tunisia Daily meldt via de AINA dat rebellen van de Islamitische Staat IS (voorheen ISIS) een groep Assyrische mannen in Mosul onder dwang heeft laten besnijden. De besnijdenissen zouden plaats hebben gevonden zonder dat er een verdoving werd gebruikt.

Onduidelijk is hoeveel mannen op deze gruwelijke wijze zijn besneden. Volgens de berichten heeft de IS opdracht gegeven om alle christelijke mannen en kinderen die achterblijven in Mosul te besnijden. 

Slechts een paar Assyrische christenen bleven achter in Mosul nadat de IS de christenen onlangs voor de keuze stelde: 'bekeer je tot de Islam, of sterf'.

Volgens dezelfde bron zouden ook 700 Jezidische vrouwen voor $ 150 per vrouw door de IS zijn verkocht op een openbare slavenveiling in Mosul.

Bron: Assyrian International News Agency

Benieuwd naar het eerdere nieuws? Kijk dan hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons