Krachten gebundeld om eenzaamheid aan te pakken

8 procent van Nederlanders voelt zich aanhoudend eenzaam

in Geloven

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) lanceert samen met Coalitie Erbij een actieplan om de eenzaamheid in de Nederlandse samenleving terug te dringen. Met het plan verankert de bewindspersoon de bestrijding van eenzaamheid in beleid.

Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van het Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Resto VanHarte, Sensoor, Vereniging Humanitas, de Zonnebloem en een groot aantal partners. “Eenzaamheid kunnen we samen aanpakken. Een betrokken samenleving is een betere samenleving”, aldus Van Rijn afgelopen donderdag in haar verklaring.

8 procent
Naar schatting 8 procent van de Nederlandse bevolking voelt zich aanhoudend, ernstig eenzaam. De staatssecretaris verwacht dat de decentralisatie van hulp en ondersteuning meer mogelijkheden biedt om eenzame mensen te helpen.

Heel veel
Er gebeurt heel veel door heel Nederland om eenzaamheid tegen te gaan, met betrokkenheid van overheden, professionals en vrijwilligers. Het is dan ook belangrijk om niet het wiel opnieuw uit te vinden maar voort te bouwen op wat er al is. Coalitie Erbij brengt voor eind van het jaar in kaart welke bestaande initiatieven - binnen en buiten instellingen - goed werken om eenzaamheid te bestrijden.

Vervolgens wordt gekeken wat er nodig is om alle gemeenten goed gebruik te laten maken van die bestaande kennis en ervaring voor een sterke lokale aanpak van eenzaamheid. Voor de uitvoering van het plan stelt Van Rijn 900.000 euro beschikbaar - bovenop de bestaande subsidie van Coalitie Erbij.

Eigen omgeving en mensen
Van Rijn: “Wanneer ik aan mensen vraag hoe ze oud willen worden, is het antwoord altijd hetzelfde: ‘in mijn eigen omgeving met mensen om me heen’. Daar wil ik samen met de Coalitie Erbij een bijdrage aan leveren.”

Cursus "Niet meer eenzaam"
In samenwerking met de Lelie Zorggroep heeft de Evangelische Omroep de (gratis) cursus Niet meer eenzaam ontwikkeld. In een paar stappen krijg je te zien wat je zèlf kunt proberen om van dat vervelende gevoel af te komen.De cursus is bedoeld voor mensen die zich weleens eenzaam voelen - of bang zijn om eenzaam te worden - en die van deze gevoelens af willen komen. Een korte test helpt je ontdekken of deze cursus iets voor jou is.

De cursus is al online te bekijken, maar gaat officieel van start op de eerste dag van de Week tegen Eenzaamheid: donderdag 25 september 2014.

Bron: Rijksoverheid / EO / Foto: Pixabay

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons