Joël Voordewind in Irak: medische hulp hard nodig

"We zien met eigen ogen hoe we gevluchte christenen en yezidi's kunnen helpen"

in Christelijk Nieuws

Joël Voordewind (ChristenUnie) is aangekomen in Noord-Irak om Yezidische en christelijke vluchtelingen op te zoeken. Er zijn tienduizenden christenen op de vlucht voor IS, en het CU-kamerlid wil zelf zien hoe zij worden opgevangen.

"Er zitten hier ongeveer honderdduizend vluchtelingen in Arbil zelf. Ze zitten verspreid over tentenkampen, parken, leegstaande kantoren, scholen of kerken," vertelt Joël Voordewind deze ochtend aan BNR Nieuwsradio. EO-verslaggever Matthea Vrij en fotograaf Ruben Timman reizen met hem mee om in woord en beeld de omstandigheden en verhalen van 150 duizend gevluchte christenen en 100 duizend yezidi’s vast te leggen.

Schreeuwend tekort
"De steden worden hier overstelpt met vluchtelingen. Er is een schreeuwend tekort aan artsen en verpleegkundigen", zegt Voordewind in zijn eerste verslag op nieuws.nl. "De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, voorziet de vluchtelingen weliswaar van voedsel en water, maar medicijnen en onderdak kunnen zij niet leveren. Men smeekt om betere huisvesting en in de ziekenhuizen worden vluchtelingen niet behandeld omdat ze geen geld hebben."

Vandaag zijn er hulpgoederen uit Jordanië aangekomen en is de grote luchtbrugactie van de VN op gang gekomen. 

Het aantal vluchtelingen in Irbil is volgens Voordewind inmiddels opgelopen tot honderdduizend. "De meeste families die hier aankomen hebben een of twee dagen eerder een bedreiging gekregen: of ze vertrekken of ze bekeren zich tot de islam, anders volgt de dood", aldus het Kamerlid. "Deze mensen hebben op hun vlucht bijna alles moeten achterlaten Vandaag sprak ik een vrouw die haar gehandicapte man moest achterlaten omdat hij niet kon lopen."

Hartenkreet
Het Kamerlid is blij dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft aangegeven dat Nederland militaire hulp niet uitsluit. "De hartenkreet is: alsjeblieft, EU, bevrijd ons van de jihadisten zodat we terug naar huis kunnen."

Lees verder op nieuws.nl.

Zie ook: Dossier Irak.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons