ISIS-teken verbindt christenen op social media

Christenen gebruiken ISIS-brandmerk als geuzennaam #WeareN

in Christelijk Nieuws

Een Arabische n met een cirkel eromheen: stichting Open Doors roept christenen op juist dit brandmerk van ISIS over hun profielfoto op social media te plaatsen. Zo vereenzelvigen ze zich met de verdreven christenen uit Irak.

De n in het rode icoontje verwijst naar ‘nasrani’, afgeleid van ‘Jezus van Nazareth’, een benaming die moslims wel gebruiken voor christenen. Toen de ISIS Mosul op 9 juni veroverde, stelde de terreurgroep de christenen een ultimatum: ‘Bekeer je tot de islam, betaal islamitische belasting (voor de meesten een onbetaalbaar bedrag) of sterf door het zwaard’. Zaterdag 19 juli liep het ultimatum af: de christenen zijn massaal op de vlucht geslagen.

Geuzennaam 
Christenen en gematigde moslims hebben woedend gereageerd op de publieke markering van de ISIS op de huizen. Ook de huizen van moslims die niet op de ISIS-lijn zitten zijn gebrandmerkt - met een ander teken. De medewerkers van Open Doors zagen de foto’s verschijnen, maar tot hun verrassing zagen ze ook hoe de Iraakse christenen juist dit nasrani-brandmerk gebruiken als geuzennaam. Daarom roepen ze nu ook de Nederlandse christenen op het teken te gebruiken als solidariteitsteken.
 
Ongenoegen en verbondenheid
“De actie sluit aan bij de weerzin die mensen hebben bij de acties van de ISIS”, verklaart Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, het succes van de campagne. “We horen verschrikkelijke verhalen. Een familie die Mosul ontvluchtte, moest hun auto inleveren, hun bezittingen en zelfs het zakgeld van hun zoontje: 15 cent.”
 
“Door het ISIS-teken op je profiel te plaatsen, kun je uiting geven aan je ongenoegen met de situatie en je verbondenheid met de verdreven christenen.” Inmiddels dringt die aandacht ook door in Irak. ‘Ik ben er trots op Nasrani te zijn’, laten christenen weten aan Open Doors.   
 
T-shirt
Aansluitend op de social media-actie, verkoopt Open Doors T-shirts met het teken erop. Inmiddels zijn er zo’n 300 shirts verkocht. Met de opbrengst wil Open Doors noodpakketten uitdelen aan de gevluchte christenen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons