Irak | Wat is er aan de hand

De gebeurtenissen op een rij

in Christelijk Nieuws

Op 9 juni werd Mosul veroverd door de terreurgroep ISIS. Het gevolg was een massale uittocht. Naar schatting sloeg een half miljoen mensen op de vlucht voor het geweld van deze extremistische, islamitische groep. Onder hen waren duizenden christelijke families.

Vervolgens stelde ISIS een ultimatum voor christenen in Mosul. De christenen kregen 3 opties: bekeer je tot de Islam; betaal Islamitische belasting (voor de meesten een onbetaalbaar bedrag) of sterf door het zwaard.

Ultimatum
Zaterdag 19 juli liep het ultimatum af. Massaal vluchtten de overgebleven christenen naar het Koerdische noorden van het land. Veel christenen zijn gevlucht met alles wat ze konden dragen. Zelfs dat moesten ze later bij checkpoints inleveren. Alles wat ze nog hebben, zijn de kleren waarin ze zijn gevlucht.
Een Open Doors medewerker ter plekke zegt: “Mensen arriveren na vele uren lopen, zonder eten of drinken, met alleen hun overgebleven bezittingen in een plastic zak. Het enige wat we kunnen doen, is hulp bieden. Wat kan je anders?”

Wat is ISIS?
ISIS staat voor Islamistische Staat (IS) in Irak en Syrië. Deze terreurorganisatie streeft naar een islamitisch staat waarin de Sharia, de islamitische wet, geldt. Inmiddels heeft ISIS een grensoverschrijdend kalifaat, een eigen rijk, uitgeroepen dat bestaat uit delen van Irak en Syrië.

Wat kan jij doen?
EO Metterdaad heeft een gironummer geopend voor noodhulp aan de slachtoffers in Irak.
Daarnaast is bidden voor de Iraakse christenen een van de belangrijkste dingen die je kunt doen.

Lees meer op de Irak-site van Open Doors.

Bron & foto: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons