INTERVIEW | Kerken geven kado aan Feijenoord

in Christelijk Nieuws

In de tweede helft van augustus gaan 500 vrijwilligers uit de Rotterdamse kerken projecten ondersteunen en versterken die voortkomen uit de wijk Feijenoord. De gezamenlijke kerken noemen dit 'Kerkado': een kado van de kerken aan de stad. EO/Geloven sprak hierover met Setkin Sies één van de organisatoren van dit project.

Wat is Kerkado?
Kerkado is een kado van de gezamenlijke Rotterdamse kerken aan de stad Rotterdam, in de vorm van 4000 uur vrijwilligerswerk in de wijk Feijenoord.
Het is een project waarin de krachten van de Rotterdamse kerken gebundeld worden en de maatschappelijke presentie van de kerken in de stad zichtbaar wordt.

Waarom is dit project volgens jou belangrijk?
Door heel praktisch aan de slag te gaan ontmoet je andere mensen die je in het dagelijks leven niet of weinig ontmoet. Zo kunnen op een wederzijdse manier vooroordelen worden weggenomen.
 
Zitten de Rotterdammers wel te wachten op een kado van de Rotterdamse kerken?
Doordat we eerst aan de bewoners en professionals in de wijk hebben gevraagd of ze hier wel op zitten te wachten, weten we dat ze erg blij zijn met dit initiatief. Wij ondersteunen bestaande projecten en processen en op die manier versterken we de beweging in de wijk, want de bewoners zijn heel goed bezig in Feijenoord.

Wat hopen jullie met dit project te bereiken?
KerKado wil op drie manieren een kado zijn. Allereerst is het een kado aan God, in de vorm van de eenheid van de kerk. Ten tweede is het een kadoaan de bewoners van Feijenoord. En een mogelijke derde opbrengst is dat de kerken van Rotterdam ‘in de gunst komen te staan bij het volk’.

Kan iedereen aan dit project deelnemen?
Iedereen mag en kan deelnemen, via de website van Kerkado kan men zich opgeven. We zoeken nog mensen die een dag met kinderen willen optrekken, of een wandeling  met senioren willen maken, maar ook praktische klussers kunnen hun steentje bijdragen.

Wordt het een jaarlijks terugkerend evenement?
We zien dit project als een eerste pilot en hopen op deze manier een beweging in Nederland op gang te brengen. Zodat de kerken van een stad eens in de zoveel tijd de handen in elkaar slaan en iets significants bijdragen aan de samenleving, naast het vele structurele werk dat kerken al doen in hun eigen omgeving. Na afloop zullen we zien of dit project een vervolg krijgt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons