In hongerstaking voor Iraakse christenen

Hulp komt te traag volgens Assyrisch christen Attiya Gamri

in Christelijk Nieuws

Nederland gaat officieel noodhulp geven aan de vluchtelingen in Noord-Irak, met name aan de Yezidi’s. De eerste noodhulp zal volgens Servaes bestaan uit basale dingen zoals eten, drinken en dekens. Ook worden er parachutes gebruikt omdat bij de vorige droppings pakketten kapot gingen vanwege de grote hoogte waarvan ze gedropt werden.

Assyrisch christen Attiya Gamri vraagt zich in Knevel en van den Brink af of de christenen ook wat hebben aan deze droppings. Zij zitten niet op de berg bij de Yezidi’s maar zwerven rond en slapen in kerken, schoolgebouwen en onder bruggen. "Hun situatie is net zo nijpend", stelt ze.

Onthoofden
Gamri vertelt dat verder de situatie van de christenen – met wie ze veel contact heeft - vreselijk is. Veel vrouwen worden meegenomen meegenomen door ISIS die hen verkrachten en vermoorden. Mannen worden verplicht hun kinderen te onthoofden. Gamri zag beelden van vrouwen die hun onthoofde kinderen vasthielden.

Gamri roept op om noodhulp en wellicht wapens te geven aan de christenen. Ze stelt dat het terecht is dat de Yezidi’s zoveel aandacht krijgen, maar dat we de christenen niet over het hoofd moeten zien.

Hongerstaking
Voor Gamri is het allemaal niet snel en urgent genoeg. Met haar gemeenschap gaat ze actie voeren. Naast het ophalen van geld, gaan ze in hongerstaking. Hiermee willen ze het lijden van hun geloofsgenoten in beeld brengen en druk uitoefenen op politieke partijen.

Bron: Knevel en van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons