Hilversum herdenkt vliegramp 'wit en vredig'

in Christelijk Nieuws

Duizenden mensen hebben zondag in Hilversum de vliegramp in Oekraïne herdacht. Ze liepen, gekleed in het wit, mee in een stille tocht. Daarna woonden ze een herdenkingsdienst in de Sint-Vituskerk bij. "We rouwen zoals we de afgelopen weken hebben gedaan. Massaal en samen, respectvol en intens, wit en vredig'', zei de pastoor van de kerk, Jules Dresmé.

Hilversum verloor twaalf inwoners (drie gezinnen) tijdens de ramp met vlucht MH17 precies een maand geleden. Drie andere slachtoffers - een Nederlands-Amerikaanse jongen en een Australisch echtpaar - hadden banden met de plaats. In totaal kwamen 298 inzittenden van het neergehaalde vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het verdriet om de slachtoffers zal blijven, "maar saamhorigheid biedt steun'', zei de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. "Ook na vandaag, ook morgen en overmorgen. Ons leven lang delen wij dit verdriet met elkaar.''

Broertjes sprak van een ramp zonder weerga en zei: "Rouw gaat niet over, het wordt deel van je leven. Liefde gaat niet over door de dood, die blijft.'' Mensen kunnen troost vinden, zei Broertjes, "door elkaar te omarmen, door te praten over de mensen die wij liefhebben en kenden''. Hij riep mensen op "trouw te blijven aan de nabestaanden en dicht om de families te blijven staan. Ook in de toekomst.''

De broer van een slachtoffer beschreef de dag van de ramp, de haastige reis van een gezin naar Schiphol. "Ze waren op tijd voor de vlucht die ze hadden moeten missen.'' Wat nu rest is de leegte, het verdriet. "Een huis in Hilversum staat leeg. Het voelt er koel, of het niet meer warm kan worden.''

Voorafgaand aan de herdenking was er een stille tocht van een park naar de Sint-Vituskerk. De zwijgende wandeling begon met het loslaten van vijftien witte duiven voor de vijftien omgekomen Hilversummers, gevolgd door 283 andere duiven voor de andere slachtoffers. Daarna lieten de mensen witte ballonnen wegvliegen. Vlaggen langs de route hingen halfstok.

In Hilversum zijn experts bezig de lichamen te identificeren. De stoffelijke overschotten werden naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. De zus van een slachtoffer prees dat vervoer: "teder en met mededogen, gedragen door liefdevolle handen''.

Broertjes liet na afloop weten dat de dienst bewust een dag voor het nieuwe schooljaar plaatsvond. "Er waren veel jonge kinderen. Zij gaan maandag terug naar school en zien dan een lege stoel. We willen deze ellendige zomer afsluiten en een nieuwe stap zetten."

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons