Hartverscheurende oproep vanuit Irak: "Red ons"

Inmiddels 100.000 Iraakse christenen op de vlucht

in Christelijk Nieuws

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben vannacht Karakush veroverd, waar zo'n 50.000 christenen wonen - de stad met het grootste aantal christenen in Irak. Inmiddels zijn in totaal zo'n 100.000 Iraakse christenen op de vlucht geslagen.

De IS (het voormalige ISIS) krijgen steeds meer terrein in handen in het Koerdische deel van Irak in het noorden van het land. Ze komen steeds dichter bij de Koerdische hoofdstad Arbil. Ook rukken ze op richting een vluchtelingenkamp bij de Khazir rivier. Op elke verovering volgen slachtpartijen onder de lokale bevolking. Daarbij worden vooral minderheden zoals christenen, maar ook sjiieten en soennieten die voor de regering werkten, geëxecuteerd. 

Slachtpartijen
Inmiddels zijn meer dan 100.000 christenen op de vlucht geslagen voor de extremisten. Dat heeft de chaldeïsche patriarch van Babylon gezegd. "De christenen hebben alles achter moeten laten, zelfs hun schoenen, en zij zijn op blote voeten op weg gegaan naar Koerdistan", aldus de patriarch volgens de Italiaanse krant la Repubblica.

Paus Franciscus heeft de wereldleiders donderdag opgeroepen de ontheemden in het Arabische land bij te staan. Hij wil "een onophoudelijk gebed van de hele kerk om de Heilige Geest te vragen om de gift van de vrede".

Yezidi's
Naast de christenen zijn ook grote groepen Yezidi's op de vlucht, die door de extremisten als duivelsaanbidders worden gezien. Het jezidisme is een Koerdische volksreligie met een mix van onder andere christelijke, islamitische en heidense invloeden en een van de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden-Oosten. Veel Yezidi's zijn in paniek een kale bergtop opgevlucht, die inmiddels is omsingeld door extremisten. Ze dreigen om te komen van de honger en dorst.

Een Yezidi-parlementariër, Vian Dakhil, heeft een hartverscheurende oproep gedaan bij het Iraakse parlement. Ze zegt dat er een volledige geloofsgemeenschap wordt weggevaagd door de extremisten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons