Frans dorp behoudt naam 'Dood aan de Joden'

Burgemeester weigert verzoek om naamsverandering

in Christelijk Nieuws

De NOS meldt dat een Frans gehucht is verzocht om haar plaatsnaam te veranderen, maar dat de burgemeester dit weigert. Het mini-dorpje ligt zo'n 100 kilometer van Parijs en bestaat uit twee huizen en een boerderij. Al sinds de elfde eeuw zou het dorpje de naam dragen.

"La Mort aux Juifs". Deze plaatsnaam klinkt misschien onschuldig als je geen Frans spreekt, maar dat is hij niet. Want als je de naam van het Franse gehucht vertaalt, staat er: "Dood aan de Joden".

Schokkend
Het verzoek is ingediend door Shimon Samules. Hij is directeur van het Simon Wiesenthal Centrum, een joodse mensenrechtenorganisatie uit de VS. De directeur schreef in een brief aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken dat hij geschokt is dat het dorpje de naam nog steeds draagt, en dat het de naam kon behouden na de bevrijding van Frankrijk in 1945. Op de website van de mensenrechtenorganisatie staat: "De naam gaat mogelijk terug tot aan de kruistochten in de elfde eeuw. Deze kruistochten eindigden met de verdrijving van 110.000 Franse joden door Koning Philippe Le Bel in 1306".

Antisemitisme
Twintig jaar geleden werd al eens een verzoek ingediend voor naamsverandering, maar dat werd toen afgewezen. Nu loopt er dus weer zo'n verzoek. Maar de plaatsvervangende burgemeester van Courtemaux, de gemeente waaronder "Dood aan de Joden" valt, voelt niks voor een nieuwe naam. Hij vindt dat de traditie gerespecteerd moet worden.

Castrillo Matajudios
Een Spaans gehucht dat een vergelijkbare naam droeg, besloot in mei dat het wel zijn plaatsnaam gaat veranderen. Het dorpje heette Castrillo Matajudios, dat 'Castrillo dood(t) Joden' betekent...

Lees verder bij de NOS

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons