Dansen met je vijand

Israëlische en Palestijnse kinderen krijgen samen dansles

in Christelijk Nieuws

“Als we geen vrede hebben, dan is dat omdat we zijn vergeten dat we bij elkaar horen.” Moeder Teresa zei het ooit al. Maar hoe breng je de verzoening als haat al tot een levensgroot monster gegroeid is? Ballroom danser Pierre Dulaine geeft dansles aan Israëlische en Palestijnse tieners. Zijn missie? Hen sámen aan het dansen krijgen.

“Je bent geen vreemden meer als je elkaars handen vasthoudt”, zegt Dulaine enthousiast in de documentaire Dancing in Jaffa. In 2011 besloot hij, met vier wereldtitels voor ballroom dancing, terug te keren naar zijn geboortestad Jaffa om zijn levensdroom te vervullen. In 1948 heeft hij als half-Palestijn de stad moeten verlaten – vanwege het uitroepen van de staat Israël. Jaffa is in de tussentijd uitgegroeid tot een opgedeelde stad van twee gemeenschappen, die verder uit elkaar blijven groeien.

Omhelzing 
Tussen alle berichten en beelden van de oorlog in Gaza, geeft deze documentaire hoop. Je ziet de kinderen veranderen. Door mensen van een verschillende religie en cultuur samen te laten dansen, ontstaat er respect en gelijkwaardigheid. “Dansen dwingt mensen tegenover elkaar te staan, elkaar in de ogen te kijken en samen te bewegen. Ze leren elkaar kennen en hebben plezier terwijl ze elkaar in ‘de omhelzing’ houden. Je kunt niet boos of verdrietig zijn terwijl je danst.”
 
Het klinkt zo eenvoudig. Toch was het niet gemakkelijk. “Het is het moeilijkste project dat ik ooit heb gedaan”, geeft Delaine eerlijk toe, “maar het heeft me ook de meeste voldoening ooit gegeven. Want als je de kinderen verandert, verander je de ouders. Uiteindelijk verander je de wereld.”
 
Mandela
Niet alleen moeder Teresa, ook Mandela zei het al: “Als je vrede wilt sluiten met je vijand, moet je samenwerken met je vijand. Dan wordt hij je bondgenoot.”

Bekijk de trailer 'Dancing in Jaffa'

<iframe class="npo_cc_social" src="about:blank" frameborder="0" width="560" height="315" data-src="//player.vimeo.com/video/72655101?title=0&byline=0&portrait=0&color=ffffff"></iframe>

Dancing in Jaffa Trailer from kNow Productions on Vimeo.

Bekijk de Ted-talk van Pierre Dulain

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons