'Christenen Irak in de steek gelaten door Westen'

in Christelijk Nieuws

Christenen in het Midden-Oosten voelen zich solidair met christenen in het Westen. "Maar wij laten ze in de steek", zegt Assyrisch christen Attiya Gamri, donderdag in Knevel en Van den Brink.

Gamri kent veel mensen in de streek waar ISIS actief is en heeft regelmatig contact met familie en vrienden. Ze hoort van hen "gruwelijke verhalen" over wat christenen - en andere andersdenkenden - onder het terreurbewind van de radicaal-Islamitische organisatie meemaken.

"Ze praten aan een stuk door over wat zij zelf hebben meegemaakt of van anderen hebben gehoord", zegt Gamri, "Ze vragen extra belasting te betalen, maar als ze het komen halen, verkrachten ze vrouw of dochters". Soms worden de vrouwen meegenomen en later op straat dood gevonden, aldus Gamri.

Dat christenen de tijd krijgen om de regio te verlaten, klinkt volgens Gamri wel vriendelijk, maar onderweg naar de checkpoints kan hun nog allerlei verschrikkelijks overkomen, zegt ze. "Een vrouw met een kruisje werd de arm afgehakt."

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt twijfelt niet aan de verhalen. "ISIS plaatst zelf filmpjes op het internet waardoor we van een hele hoop dingen weten dat die gebeuren." Hij vindt dat er allereerst plek moet komen voor de vluchtelingen om te wonen. Ook hij vraagt zich af: "Waar blijft het protest vanuit Nederland?"

In Nederland zelf zouden aanhangers van ISIS ook moeten worden aangepakt, vindt Omtzigt. "Trouw aan ISIS is strafbaar." Verder wil hij buurlanden als Qatar en Saudi-Arabië aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Zij moeten geen wapens leveren aan ISIS, vindt hij.

 

Bron: Knevel & Van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons