Christelijke organisaties werken samen voor #WeAreN

Brede samenwerking voor campagne vervolgde christenen in Irak en Syrië

in Christelijk Nieuws

Acht christelijke organisaties hebben de handen ineen geslagen voor de vervolgde christenen in Irak en Syrië. Ze roepen christenen in Nederland met de campagne #WeareN op zich solidair te verklaren. Het is uniek dat er in Nederland zo breed wordt samengewerkt om aandacht te vragen voor christenvervolging.

“Van Rooms- Katholiek tot protestants: christenen in Nederland slaan de handen ineen op dezelfde manier waarop Irakese christenen nu eenheid zoeken”, zegt woordvoerder Arend Pleysier. “Het doel van #WeAreN is dan ook te bouwen aan verbondenheid tussen Nederlandse, Irakese en Syrische christenen. #WeAreN staat voor die verbondenheid tussen christenen en wil een boodschap van vergeving uitdragen.”

De omvang van de campagne benadrukt dat de nood hoog is: “Talloze christenen hebben hun huis halsoverkop moeten verlaten. Ze zijn gevlucht naar steden als Dohuk en Erbil, waar ze in de brandende zon onder barre omstandigheden bivakkeren”, verklaart directeur Tjalling Schotanus van Open Doors.

#WeAreN
De campagne #WeAreN vindt zijn oorsprong in Irak zelf. #WeAreN staat voor ‘Wij zijn Nasrani’, afgeleid van ‘Jezus van Nazareth’, een benaming die moslims wel gebruiken voor christenen. Moslimstrijders van IS (voorheen ISIS) markeerden huizen van christenen met de Arabische letter N. De Iraakse christenen gebruiken juist dit brandmerk als geuzennaam en uit solidariteit met vervolgde christenen dragen veel geloofgenoten dit teken nu met zich mee op hun social media-profielfoto.
 
De campagne is niet bedoeld om te provoceren, zegt Pleysier. “In Irak en daarbuiten zien we dat ook gematigde moslims het Nasrani-teken dragen om hun betrokkenheid met christenen te tonen. Met #WeAreN willen we geen tegenstelling creëren, maar christenen een mogelijkheid geven om te laten zien dat ze één zijn met geloofsgenoten in Irak die het nu zo moeilijk hebben.”

Informatie
Op de website WeAreN.nl geven de organisaties informatie over de actuele situatie van de christenen in Irak, activiteiten in Nederland en wat bezoekers kunnen doen voor christenen in Irak.

De organisaties die meedoen aan de campagne #WeAreN zijn Jubilee Campaign, Open Doors, SDOK en Kerk in Nood, Trans World Radio, Stichting Gave, mannenbeweging De 4e Musketier en Samen Kerk in Nederland (SKIN, de landelijke vereniging van migrantenkerken).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons