Chinese regering wil eigen staatstheologie

'Theologie moet zich aanpassen aan de nationale staat'

in Christelijk Nieuws

De Chinese regering is van plan om haar eigen vorm van een christelijke staatstheologie te introduceren. Dat werd aangekondigd door de directeur van het staatsbureau voor religieuze zaken Wang Zuoan, tijdens een seminar over de culturele assimilatie van het christendom.

(imported body)

De seminar maakte onderdeel uit van een evenement in Shanghai om de zestigste verjaardag van de protestantse staatskerk 'National Committee of the Three-Self Patriotic Movement (TSPM)' te vieren.

"De inhoud van de Chinese christelijke theologie moet zich aanpassen aan de Chinese nationale staat om te kunnen integreren met de Chinese cultuur", zegt Wang Zuoan (foto). Een vijf jaar durende campagne moet eraan bijdragen dat de christelijke theologie in China verspreid wordt.
Deze campagne 'verzorgt theologische hulp bij de positieve en correcte manier van theologisch denken door middel van publicaties, discussies en evangelisering', aldus een artikel in de door de staat beheerde Daily Mail.

"Dit zal meer gelovigen aanmoedigen om bij te dragen aan een harmonieuze sociale vooruitgang van het land, de culturele welvaart en de economische ontwikkeling", zegt Gu Mengfei, adjunct-secretaris-generaal van TSPM in hetzelfde artikel.

Een woordvoerder van Christian Solidarity Worldwide (CSW) zegt in een reactie op het artikel dat het "moeilijk te voorspellen is hoe dit eruit zal zien in de praktijk. Het belangrijkste doel is echter om christenen eraan te herinneren dat hun trouw als eerste aan het land en de partij behoort te liggen. Daarnaast is het een boodschap aan buitenlandse christelijke missionarissen zich niet te mengen in de nationale cultuur."

Bron: IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons