BN’ers: Kritiek op Israel? Oké. Jodenhaat? Nee!

"Antisemitisme onder geen voorwaarde tolereren"

in Christelijk Nieuws

Met als leus 'Geen excuus voor Jodenhaat' hebben tientallen (oud-)politici, BN'ers en mensen uit het bedrijfsleven een paginagrote advertentie tegen antisemitisme in De Telegraaf gezet. Ze willen onder meer dat er niet langer wordt gescholden en gedreigd op sociale media en op straat.

(imported body)

De verklaring in de krant van donderdag is ondertekend door (oud-)politici als Jan Peter Balkenende, Emile Roemer, Bram van Ojik en Jaap de Hoop Scheffer en tv-persoonlijkheden als Angela Groothuizen, Albert Verlinde en Diederik van Vleuten. Ook mensen uit de sportwereld (Louis van Gaal, Inge de Bruijn) en het bedrijfsleven (Gerrit Zalm, Jan-Michiel Hessels) zijn ondertekenaars.

"Dit is geen solidariteitsverklaring met de Israëlische regering, wij als ondertekenaars verschillen daarover ook van mening", aldus de opstellers. Maar "in Nederland moet iedereen veilig kunnen wonen, ook de Nederlandse Joden. Ongeacht wat er in Israël gebeurt. Wij roepen de Nederlandse bevolking op om antisemitisme onder geen voorwaarde te tolereren."

De 86 ondertekenaars doen de oproep op persoonlijke titel. Bij de advertentie staat geen organisatie vermeld. De advertentie blijkt echter een actie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), blijkt uit een tweet van Geert Wilders. Ook hij was gevraagd om de boodschap te ondertekenen, maar nadat hij zich kritisch heeft uitgelaten over de conclusies van een bijeenkomst van Joodse organisaties in het Catshuis, besloot het CIDI hem te schrappen, zegt CIDI-voorzitter Esther Voet. Hij noemde de gezamenlijke verklaring van de Joodse organisaties een 'flutverklaring'.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons