BLOG | Vanaf Armageddon is het uitzicht schitterend

Al die angstaanjagende visioenen zijn niet nodig. Armageddon is een belofte.

in Christelijk Nieuws

Armageddon hebben we voor het laatst bewaard. De naam komt precies één keer voor in de Bijbel, maar in Google krijgt ze meer dan dertig miljoen hits.

En dan ook nog eens om redenen die weinig te maken hebben met het êchte Armageddon.

Uitzicht op Nazaret
Als je er bovenop staat, is het uitzicht over de vlakte van Jizreël geweldig. Rechts voor je de koepelvormige berg Tabor, ook al zo'n legendarische naam. En ietsje naar links, tegen de bergen, zie je de witte flatgebouwen van Nazaret. In 1948 stroomden de vluchtelingen binnen en sindsdien is het de grootste Palestijnse stad van Israël.

Omgekeerd, realiseer je je opeens, heb je dus vanuit Nazaret uitzicht op Armageddon. Dat is namelijk de naam die het boek Apocalyps of Openbaring gebruikt voor de 'berg Megiddo', inderdaad een heuvel, een tel.

Tegenwoordig is Megiddo zo'n beetje de mooiste archeologische opgravingsplaats van Israël, terecht erkend als werelderfgoed. Precies 25 bewoningslagen zijn er blootgelegd, allemaal van vóór Alexander de Grote, want bij zijn komst werd de stad definitief verlaten.

Pyjama
Maar de naam bleef. Megiddo is legendarisch als de plaats waar sinds mensenheugenis beslissende veldslagen plaatsvonden. Keer op keer veroverden faro's de stad, of leverden ze in de vlakte vanaf hun gouden strijdwagen slag tegen de machten uit de noorden, van de Assyriërs tot de Grieken.

Ook Napoleon kwam, zag en overwon. De vlakte noemde hij het meest natuurlijke slagveld op aarde en naar verluidt bracht hij de nacht door op de Tabor - de berg die christenen kennen als de berg van Jezus' verheerlijking of transfiguratie.

In 1918 leidde de Britse generaal Allenby zijn troepen door de pas in een bewuste re-enactment (naspelen) van de overval van farao Toetmosis III in 1479 voor Christus. De Ottomanen waren totaal verrast en hun Duitse commandant vluchtte in zijn pyjama. De Britten beheersten het Midden-Oosten: eens te meer had Megiddo zijn naam waargemaakt.

De laatste slag
In de Bijbel vindt in Armageddon de laatste slag plaats. Het zou zomaar kunnen dat dat iets te maken heeft met Josia, de laatste koning uit het huis van David, die hier sneuvelde in zijn strijd tegen de Egyptische farao.

Hoe dan ook: al die angstaanjagende visioenen en al te menselijke apocalyptiek, internet staat er vol mee, zijn niet nodig. In ons beeld van de strijd tussen goed en kwaad is vooral het kwaad eindeloos blijven intrigeren. Maar in de Bijbel staat Armageddon voor een belofte.

Als het erop aankomt, wordt ook het ontzaglijke kwaad dat in deze wereld woedt, weggevaagd. Vanaf Armageddon is het uitzicht schitterend. En ook de toekomst.

Johan Snel

Drs. Johan Snel is historicus. Als docent Journalistiek en onderzoeker bij het lectoraat Media, Religie en Cultuur is hij verbonden aan de CHE in Ede. Dit was de laatste keer dat Johan blogt vanuit Israël, waar hij met zijn gezin afgelopen weken op vakantie is geweest.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons