Bestand afgelopen, dreiging nieuwe aanvallen Hamas en Israël

Duizenden Palestijnen uit Gazastrook op de vlucht

in Christelijk Nieuws

Duizenden Palestijnen in het noorden en oosten van de Gazastrook hebben vrijdag hun huizen verlaten om een veilig heenkomen te zoeken. Ze vrezen Israëlische acties in antwoord op het afschieten van raketten op Israël door de radicale beweging Islamitische Jihad vrijdagochtend. Dat meldden ooggetuigen tegen persbureau EFE.

Kort voor het aflopen van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas om 07.00 uur zijn vanuit de Gazastrook twee raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Dat heeft het Israëlische leger in de nacht van donderdag op vrijdag gemeld. Er vielen geen slachtoffers. Hamas ontkent de raketten op Israël te hebben afgevuurd.

Volgens het Israëlische leger heeft de wapenstilstand 70 uur geduurd voordat ,,terroristen'' het bestand schonden. In de Egyptische hoofdstad Caïro spreken vertegenwoordigers van de twee kampen over een mogelijke verlenging van het staakt-het-vuren.

Afwijzing
De Palestijnse beweging Hamas heeft tot nu toe een verlenging van het staakt-het-vuren getorpedeerd. ,,Onderhandelingen zijn moeilijk en ze hebben nog geen eindresultaat opgeleverd'', zei een anonieme gedelegeerde van de Palestijnen in Caïro. ,,Een afwijzing van een nieuw bestand is waarschijnlijk, maar dat zal door onze broeders in Gaza worden gemeld.''

Luchtalarm
In de Israëlische stad Ashkelon is vrijdagochtend kort na het verstrijken van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen luchtalarm gegeven. Boven de stad is volgens de televisiezender Chanel 2 TV een raket onderschept.

Er zijn geen berichten van schade of slachtoffers door de raketten. Volgens een woordvoerder van het leger zijn ze in het vrije veld ingeslagen. Israël heeft nog niet teruggeslagen. Een woordvoerder van Hamas ontkent dat de organisatie raketten heeft afgevuurd.

Dreiging
Hamas had al gedreigd door te zullen gaan met de raketbeschietingen op Israël als Jeruzalem niet tegemoet zou komen aan de eisen van de beweging. De organisatie wil onder meer dat de land-, lucht- en zeeblokkade van de Gazastrook wordt opgeheven.

Uit vrees voor Israëlische acties in antwoord op het afschieten van raketten door Hamas, zijn duizenden Palestijnen in het noorden en oosten van de Gazastrook op zoek naar een veilig heenkomen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons