Zaak Meriam laat benarde situatie christenen Soedan zien.

Rechten van kerken worden beperkt

in Christelijk Nieuws

Wereldwijd is de zaak van de terdoodveroordeelde Meriam Ibrahim, de vrouw die met geketende benen moest bevallen, bekend geworden. Zij werd vrijgesproken, maar het lukte haar niet om het land te verlaten omdat er nieuwe beschuldigingen waren. De aanklacht van haar familie is nu echter ingetrokken en er is hoop dat zij spoedig met haar gezin het land kan verlaten. Haar verhaal is slechts één van vele voorbeelden van discriminatie van Soedanese christenen.

In 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk en de meerderheid van de christenen in het noorden keerden toen terug naar het vrije zuiden. Daar kwamen ze oorspronkelijk vandaan. Vanwege ruim 40 jaar burgeroorlog waren vele honderdduizenden christenen naar het noorden gevlucht. De achtergebleven christenen in Khartoem en andere plaatsen konden het zich niet veroorloven te reizen en zij krijgen nu te maken met een islamitische staat die de rechten van de kerken wil beperken.

Op 12 juli kondigde de minister van Religieuze Zaken Shalil Abdullah aan dat er geen vergunningen voor het starten van nieuwe kerken meer worden afgegeven. “Soedan heeft genoeg kerken”. In 2013 had zijn voorganger al nieuwe kerkbouw aan banden gelegd. Beide ministers claimden dat het aantal christenen in het noorden was gedaald door de onafhankelijkheid van het zuiden, waardoor er geen noodzaak voor kerkbouw is.
De secretaris-generaal van de Sudanese Raad van Kerken ds. Kori El Ramli is verrast door het bevriezen van deze vergunningen. “Het aantal christenen groeit, we hebben meer kerken nodig”, vertelt hij in het BBC-radioprogramma ‘Focus op Afrika’.

Niet alleen de bouw ligt aan banden, ook bestaande kerken zijn niet veilig. Op 1 juli werd het gebouw van de Sudanese Church of Christ met ruim zeshonderd leden in Noord-Khartoem vernield door de overheid. Binnen 24 uur na de aankondiging tot sloop stonden zeventig ambtenaren klaar om de klus uit te voeren. Onder het mom dat de regering de grond voor sociale woningbouw nodig had, werd elk protest afgewezen.
El Ramli vertelt dat het gemeentebestuur christenen onder dwang verhuist naar Omdurman aan de overkant van de Nijl. Het betekent dat de christenen hun leven opnieuw moeten opbouwen en ook niet de beschikking hebben over een kerkgebouw. “We willen dat de overheid ons grond toewijst waar we een nieuwe kerk kunnen bouwen. We zijn burgers van dit land en de wet garandeert ons vrijheid van godsdienst en daarom willen we van onze rechten gebruik maken”. De secretaris-generaal van de Raad van Kerken ervaart groeiende dreiging van de autoriteiten. “Agenten van de veiligheidsdiensten verstoorden een bijeenkomst van de Raad van Kerken op 14 juli op de Universiteit van Soedan en beschuldigden ons van evangelisatie”.

Veel kerkleiders in het noorden zijn afkomstig uit Zuid-Sudan. Een bisschop die niet bij naam genoemd wil worden, vertelt: “Een aantal kerkleiders moest onlangs lange ondervragingen door de politie ondergaan. Ook merken we dat het moeilijk is om een visum voor het zuiden te krijgen. Daarbij komt dat we bij terugkeer naar Soedan geweigerd kunnen worden of worden bestempeld als ‘buitenlander’ en ‘zendeling’ en slechts een visum krijgen voor zes maanden.

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons