'Vervolging Iraakse christenen misdaad tegen mensheid'

VN-topman Ban Ki-moon haalt uit naar rebellen IS

in Christelijk Nieuws

VN-topman Ban Ki-moon heeft de vervolging van Iraakse christenen door extremistische moslims een misdaad tegen de mensheid genoemd. De rebellen van IS (vroegere ISIS) hebben onlangs de christenen verjaagd uit Mosul, de tweede stad van het land.

(imported body)

Enkele dagen geleden had de 'Islamitische Staat' (IS) -vroeger bekend als ISIS- de christenen in Mosul de keuze gegeven tussen drie opties. Of ze moesten zich bekeren tot de islam, of een speciale taks betalen of vermoord worden.

De meeste christenen hebben daarop de stad verlaten en hun toevlucht gezocht in Iraaks-Koerdistan. Ook op andere plaatsen zijn christelijke kerken beschadigd en werden aanhangers van de godsdienst belaagd door de extremistische moslimgroep IS.

VN-topman Ban Ki-moon is nu hevig uitgevallen over die vervolging. Volgens hem kan die beschouwd worden als een misdaad tegen de mensheid waarvan de daders ter verantwoording geroepen kunnen worden.

Volgens Louis Raphael Sako, de patriarch van de Chaldeeuws-katholieke christenen, de grootste kerk in Irak, is de vervolging door IS "erger dan die door de Mongoolse veldheren Dzjinghis Khan of diens kleinzoon Hülegü". Die laatste verwoestte in 1258 Bagdad, toen de politieke en culturele zetel van het Arabische rijk.

Bron: VRT

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons