Vakantieliefdes

Vier doorgewinterde zomerstellen bewijzen dat het ook anders kan

in Geloven

Een vakantieliefde duurt meestal niet lang: zodra de zomer om de hoek is verdwenen, fladderen de vlinders weer weg. Dat het ook ánders kan, bewijzen vier doorgewinterde zomerstellen.

‘Niet met een meid terugkomen, had ik me voorgenomen’

Eline Naaktgeboren (26) was op slag verliefd toen ze Ruud Nieuwenhuijse (27) ontmoette op gezinskamp. Ze maakte er meteen werk van.

In 2003 gingen Eline en Ruud allebei met hun ouders op gezinskamp in Hengelo. “Toen ik Ruud zag, vond ik hem meteen leuk. Hij is knap met z’n donkere haar en blauwe ogen. Ook vond ik zijn spierballen heel interessant. Hij is megasterk,” vertelt Eline. “Tijdens het eten ging ik altijd naast hem zitten en in het zwembad vroeg ik z’n aandacht. Ik zat echt achter hem aan. Als het niets zou worden, zou ik hem daarna toch nooit meer zien, dacht ik.”

Niet meteen wederzijds
De verliefdheid was niet meteen wederzijds. Ruud: “Ik had me voorgenomen niet met een meid terug te komen. Maar aan het eind van de week ontdekte ik dat ik haar meer dan gewoon leuk vond.” Ze hielden contact via sms en brieven. “Zo veroverde ze mijn hart,” grijnst Ruud. “Inmiddels zijn we vijf jaar gelukkig getrouwd en verwachten we ons eerste kindje. Bijzonder dat God zoiets moois uit deze vakantie liet komen. Dat je zoveel om elkaar geeft en nu samen mag zijn, is bijna niet voor te stellen.”

‘We konden geen woord met elkaar wisselen’

Jordi Kooiman (27) was meteen enthousiast toen hij Diana Oganezova (22) in Duitsland ontmoette. Maar omgekeerd gold dat niet.

In de zomervakantie 2010 bezocht Jordi Kooiman (27) zijn broer, zendingswerker in Schwerin. “’s Zondags kwam Diana – oorspronkelijk Russische – op bezoek. We konden geen woord met elkaar wisselen, want ik kende geen Duits. Toch wist ik meteen dat dit het perfecte meisje was. Ze was een beetje verlegen en heel aantrekkelijk,” glimlacht hij. “Ik probeerde oogcontact te maken, maar dat ontweek ze zorgvuldig.” Diana, lachend: “Ik vond Jordi een beetje raar. Hij is groot, dun en droeg een kleine, ronde bril. Dat vond ik niet bij de 21e eeuw passen.”

Misschien een vergissing
Terug in Nederland kon Jordi het Russische meisje niet vergeten, dus schreef hij met hulp van een vertaalsite een Duitse brief. Voorzichtig ontstond een briefwisseling. “Ik was bang dat Jordi meer wilde en liet na een tijdje weten dat ik alleen vrienden wilde zijn,” zegt Diana. “Een verschrikkelijke brief,” verzucht Jordi. Toen hij liet weten dat het dus misschien een vergissing was, veranderde er iets bij Diana. “Ik werd heel verdrietig en we spraken af dat hij zou langskomen. We maakten een mooie wandeling, maar communiceren was nog lastig. Toen Jordi wegging, drukte hij een kus op mijn wang. Dat was heel, heel bijzonder.” Met die kus sprong de vonk over. Ze kregen een relatie en trouwden in augustus 2012. Jordi: “Eigenlijk is het een ongeloofwaardig verhaal. Ik zie er Gods hand in dat het zo bijzonder is gelopen.”

‘We zagen samen de zon opkomen boven het Sinaïgebergte’

Voordat Caroline Smitshoek (34) en Hermen den Ouden (31) naar Egypte en Jordanië gingen, kenden ze elkaar niet. Toch voelde het contact meteen vertrouwd.

In 2003 namen Caroline en Hermen beiden deel aan een georganiseerde rondreis door Egypte en Jordanië. “Ik vond Caroline er meteen al leuk uitzien. Pas na een paar dagen spraken we elkaar uitgebreid en dat was heel gezellig,” zegt Hermen. “Het voelde meteen vertrouwd. We konden goed met elkaar praten en hadden veel
lol,” voegt Caroline toe. “We trokken veel met elkaar op. Toen we als groep de Horeb gingen beklimmen, liepen wij steeds samen. Het was ’s nachts en we zagen samen de zon opkomen boven het Sinaïgebergte. Prachtig! Later, op een terrasje aan de Rode Zee, praatten we heel lang. Onze stoelen stonden in het water en het was nog heerlijk warm – erg romantisch.”

Verliefdheidskriebels
Toch dachten Caroline en Hermen er niet aan dat er méér uit zo kunnen komen. “We waren heel goede vrienden,” vertelt Caroline. “Na de vakantie bleven we afspreken; na enkele maanden kwamen er verliefdheidskriebels. Afspreken werd spannender, want we ontdekten dat het méér was dan een goede vriendschap. Inmiddels zijn we acht jaar getrouwd en hebben we drie dochters. Grappig dat we allebei niet op zoek waren naar een relatie, maar het er tóch van kwam.”

‘Wij hadden niet veel oog voor elkaar’

Ali van Dijk (67) en Joop Voets (67) ontmoetten elkaar tijdens een huttentocht, maar kregen pas later een relatie. “Het moest even bezinken.”

Ali en Joop maakten in 1975 met een groepsreis een huttentocht in Oostenrijk. “Joop z’n donkere uiterlijk en bruine ogen vielen me meteen op. Hij zag er leuk uit, maar het was niet zo dat ik meteen weg van hem was,” vertelt Ali over de eerste indruk. Joop: “Ali had wat bijzonders en ik vond haar aantrekkelijk. Toch hadden we tijdens de vakantie niet veel oog voor elkaar. Blijkbaar moest het even bezinken. Op de reünies leerden we elkaar beter kennen.” Ali: “Op een gegeven moment groei je naar elkaar toe. Het was niet spectaculair, maar ging geleidelijk aan. We konden het goed met elkaar vinden en kregen verkering.”

Inmiddels 37 jaar getrouwd
Daarna gingen ze nog drie keer met dezelfde groep op bergva- kantie: toen ze verkering hadden, toen ze getrouwd waren en nogmaals toen ze al een dochter hadden. Ali: “Dat zijn mooie herinneringen. Je weet als christen dat God alles leidt. Maar als je ouder wordt, kijk je daar toch nog anders tegenaan. We zien nu veel meer dan toen dat de Here het zo leidde. We zijn inmiddels 37 jaar getrouwd, hebben drie kinderen en vijf kleinkinderen. In elk mensenleven komen er moeilijkheden en wij hebben veel houvast aan onze trouwtekst: ‘Wentel uw weg op de HEERE, en vertrouw op Hem; Hij zal het maken.’"

Tekst: Corina Schipaanboord

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons