Predikant in China in hongerstaking

in Christelijk Nieuws

De protestantse predikant Zhan Yingsheng is in hongerstaking tegen de onophoudelijke vernieling van kerken en kerkelijke eigendommen in Wenzhou. Yingsheng ging op 16 juli met zijn actie van start. Hij sloot zichzelf op in de toren van zijn kerk, om te verhinderen dat de overheid het kruis op de kerktoren komt weghalen.

Zhan Yingsheng schrijft in een open brief dat zijn actie is ingegeven door het moedige voorbeeld van de katholieke bisschop Ma Daqin, die zich tijdens zijn bisschopswijding nadrukkelijk distantieerde van de door de overheid gecontroleerde Chinese Katholieke Patriottische Vereniging (CKPV).

Hij is ook onder de indruk van de moed van een groep seminaristen die hun diploma weigerden in ontvangst te nemen, omdat zij daarvoor een eucharistieviering met een niet door Rome erkende bisschop moesten bijwonen.

De protestantse predikant schrijft: "Ik ben laf geweest. Maar ik vat nu moed, al zoek ik geen publiciteit. Ik nam dit besluit omdat er geen alternatief is". Vlak voor het begin van zijn actie nam hij openlijk afstand van de door de overheid gecontroleerde Protestantse Patriottische 'Driemaal Zelf'­-beweging (de protestantse tegenhanger van de CKPV, zo genoemd omdat deze op het vlak van financiën, personeel en theologische praktijk zelfstandig is), waarmee de overheid de protestantse kerken probeert te controleren.

 

Bron: Kerknet
Foto AsianNews.it

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons