Poging tot brandstichting synagoge Wuppertal

Joodse gemeenschap in grote zorgen om geweld

in Christelijk Nieuws

Drie mannen hebben in de nacht van maandag op dinsdag met behulp van molotovcocktails geprobeerd de synagoge in het Duitse Wuppertal-Barmen in brand te steken.

(imported body)

De politie kon in de nabije omgeving een 18-jarige verdachte van tot dusver onbekende nationaliteit arresteren. Deze omschreef zichzelf als "Palestijn." De beide anderen zijn nog voortvluchtig.

Molotovcocktails
Er zijn geen gewonden gevallen, zo meldde de Jüdische Allgemeine dinsdag. De schade wordt op dit moment geïnventariseerd. Een buurtbewoonster zag een en ander gebeuren en waarschuwde de politie. Toen de hulpdiensten arriveerden, troffen zij op de straat voor de synagoge een brandend voorwerp en stukken glas aan. Verder werden er nog andere molotovcocktails gevonden.

Grote zorgen
"We zijn in grote zorgen", verklaarde Leonid Goldberg, voorzitter van de Joodse cultusgemeente in Wuppertal, tegenover de Jüdische Allgemeine. Vorige week hadden onbekenden al "Free Palestine" (vrij Palestina) op het Joodse gebedshuis gekalkt. "Naar mijn mening is het een kwestie van tijd voor er iets nog ergers gebeurt", aldus Goldberg.

De politie heeft inmiddels besloten de synagoge vooralsnog 24 uur per dag te bewaken. Tot op heden gebeurde dit alleen tijdens diensten op sabbat of op bijzondere feestdagen.

UPDATE 15:45: twee aanhoudingen
Later op de middag meldt de Duitse politie dat een 19-jarige man uit Syrië en een zichzelf Palestijn noemende 18-jarige man zijn aangehouden voor poging tot brandstichting in een synagoge in Wuppertal. Volgens voorlopig onderzoek van de politie zouden bij elkaar drie mannen in de nacht van maandag op dinsdag molotovcocktails naar het gebedshuis hebben gegooid.

Het pand vatte geen vlam en de schade bleef beperkt. De Palestijn werd kort na de poging tot brandstichting aangehouden en ontkent een brandbom te hebben gegooid. De arrestatie van de Syriër werd woensdag bekendgemaakt. Over de beweegredenen van de verdachten is niets bekend.

Lees verder op RD.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons