Paus zegt 'sorry' tegen Italiaanse pinkstergemeenten

Verontschuldigingen Paus Franciscus voor bewind Mussolini

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zich gisteren tijdens een bezoek aan een evangelische Kerk in Zuid-Italië, verontschuldigd voor aanvallen en laster door katholieken in de jaren 30 van de vorige eeuw tijdens het bewind van Mussolini.

(imported body)

Paus Franciscus moedigde christenen die samen het geloof in Jezus delen, aan de onderlinge meningsverschillen te overwinnen. Franciscus bracht gisteren een privébezoek aan de evangelische predikant Giovanni Traettino, waarmee hij al jaren bevriend is. 

Tijdens een ontmoeting met leden van de Pinkstergemeenschap uit Italië, Argentinië en de Verenigde Staten in de kerk van de Verzoening zei de paus dat hij ook gekomen was om vergiffenis te vragen: "Onder diegenen die de leden van pinkstergemeenten vervolgd of veroordeeld hebben alsof zij idioten zouden zijn die de mensheid vernietigen, waren ook katholieken. Ik ben de herder van de katholieken en vraag jullie daarom om vergeving voor die katholieke broeders en zusters die door de duivel bezeten waren en niets begrepen hebben.” De paus benadrukte nog dat het streven naar eenheid fundamenteel is. In dat verband herinnerde hij eraan dat de christelijke kerken niet van bij aanvang verdeeld waren.

Volgens Radio Vaticaan probeerde de paus met zijn bezoek aan de bevriende predikant een concreet oecumenisch gebaar te stellen. Hij keerde nog maandagavond terug naar Rome.

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons