Palestijnen ontmoeten tijdens Israëlreis

Palestijns christen vroeg Kerk in Actie om toeristisch bezoek

in Christelijk Nieuws

Glooiende heuvels in de zachte ochtendzon. Vers granaatappelsap. Olijven en hummus bij je ontbijt, mozaïeken tafels en glaswerk uit Hebron. Maar ook raketten, een hoge muur en veel wrok. Dit zijn Israël en de Palestijnse gebieden. Een regio waar drie godsdiensten, twee volken wonen. In oktober organiseert Kerk in Actie een reis om mensen uit verschillende (religieuze) achtergronden te ontmoeten en te luisteren naar hun verhalen.

Deze reis zal anders dan anders zijn. De persoonlijke ontmoeting met christenen, joden en moslims zal namelijk centraal staan. Ontmoetingen met mensen die op hun manier willen bijdragen aan vrede in het conflictueuze gebied.

Dat betekent bijvoorbeeld een workshop Palestijns koken in Bethlehem, een rondleiding van een Nederlands Joodse vrouw door het Yad Vashem Holocaust Museum en samen met een Israëlitische vrouw uit Sderot een telefoongesprek voeren met haar vrienden in Gaza. Ook is er ruimte voor bezoek aan toeristische hoogtepunten zoals de oude stad van Jeruzalem, de kuststad Tel Aviv en de Dode Zee. Ook worden de handen uit de mouwen gestoken: de deelnemers gaan een dag olijven plukken met families in het noorden van de West Bank.

Reisleider Margriet Westers vertelt dat de vraag voor het organiseren van deze reis vanuit de Palestijnse christenen kwam. Zij merken dat ontzettend veel toeristen jaarlijks naar Israël en de Palestijnse Gebieden reizen zonder in contact te komen met de lokale bevolking. Dat betekent dat ze ook hun beeld van het conflict niet nuanceren. Het doel van de reis, vertelt Westers, is om begrip te creëren en mensen vanuit verschillende achtergronden te ontmoeten die zich inspannen voor dialoog en vrede.  

Westers vertelt over Bar’am, een bijzonder reisonderdeel. Dit is een van oorsprong christelijk dorpje tegen de grens van Libanon. In 1948, toen Israël een eigen plek kreeg, werd het dorp vernietigd en de maronitische christenen die daar woonden weggestuurd. Nu hebben de christenen de eeuwenoude kerk gerenoveerd en houden daar op zaterdag diensten. 

Volgens Westers is het op dit moment veilig genoeg om naar Israël te reizen. De reis zal ook naar de grens met Gaza gaan. Dat is gezien de huidige situatie wel spannend. Het kan zijn dat de situatie gekalmeerd is in oktober, dan kan het bezoek gebracht worden. Anders wordt er voor een alternatief dagprogramma gezorgd dat wel in de veilige gebieden plaatsvindt. Westers vertelt dat Kerk in Actie gebruik maakt van betrouwbare veiligheidsadviseurs.

De reis is gericht op mensen uit de leeftijdsgroep 25 t/m 40 jaar, en vindt plaats van 17 tot en met 26 oktober 2014. Westers vertelt dat de reis bedoeld is voor mensen met een open en luisterende houding en die benieuwd zijn naar ontmoeting met mensen die vanuit hun verschillende religieuze achtergronden bijdragen aan vrede in het conflict.

Meer informatie: www.kerkinactie.nl/comeandsee.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons