Openlijke jodenhaat bij anti-Israël protest in Den Haag

"...het heilige land is aan de vuile Joden is gegeven...'

in Christelijk Nieuws

In de Haagse Schilderswijk hebben ongeveer honderd radicale moslims een anti-Joodse demonstratie gehouden. Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen.

(imported body)

De betogers waren aanhangers van het jihad-leger ISIS.

Hitlergroet
Sommige deelnemers riepen op tot het vermoorden van Joden. Aan het eind van de demonstratie brachten deelnemers de Hitlergroet. Een verslaggeefster van de website GeenStijl werd door de politie ontzet toen ze door betogers werd bedreigd en belaagd. Vanuit het publiek werden antisemitische leuzen geroepen als 'dood aan de Joden, dood aan Israël'.

Opheldering
Elsevier
meldt dat diverse partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over het anti-Joods protest in de Haagse Schilderswijk. Een spreker riep tijdens de demonstratie dat 'het heilige land aan de vuile Joden is gegeven'. 'Er komt een dag dat iemand zegt "er zit een jood achter je verborgen, vermoord hem"' riep de spreker.

Een woordvoerder van burgemeester Van Aartsen zei tegen Omroep West dat er geen grenzen zijn overschreden.

Update ANP vrijdag 25 juli 14:30
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat beeld- en geluidsopnamen onderzoeken van een pro-Palestijnse demonstratie donderdag op de Hoefkade in Den Haag. Dat meldde het OM vrijdag. Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen en moest een verslaggeefster van GeenStijl die door demonstranten werd bedreigd, door de politie worden ontzet.

Arabisch
Volgens de politie zochten betogers met hun leuzen de randen op van wat toelaatbaar is, maar was er geen aanleiding voor arrestaties. De leuzen waren in het Arabisch. Volgens een Arabisch sprekende agent bleven ze binnen de perken en werden ze niet ervaren als grensoverschrijdend.

Opnamen
De opnamen die door de politie zijn gemaakt, worden nu opnieuw beluisterd met een tolk om te kijken of er inderdaad geen sprake is van strafbare feiten. Het Centraal Joods Overleg (CJO) vindt het ,,onbegrijpelijk en onacceptabel'' dat de Haagse politie niet heeft ingegrepen. Volgens het CJO waren het ,,antisemitische spreekkoren, werd opgeroepen tot het vermoorden van joden en werd herhaaldelijk de Hitlergroet gebracht''.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), aangesloten bij het CJO, heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opgeroepen krachtig stelling te nemen tegen antisemitische uitingen.

De gemeente zegt in een verklaring ,,dat het grondrecht om te demonstreren zo fundamenteel is dat alle Nederlandse burgemeesters ervoor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren.'' Dat deze betoging voor de Palestijnse zaak veel heeft losgemaakt in de samenleving is begrijpelijk, aldus de verklaring. ,,Wanneer wordt opgeroepen tot haat jegens bevolkingsgroepen, moet daar tegen worden opgetreden.''

Vrijdagmiddag wordt in de Haagse wijk Transvaal opnieuw gedemonstreerd tegen de Israëlische aanvallen op Palestijnen in Gaza.

Beelden van het anti-Joods protest die Omroep West donderdag maakte:
<script type="text/javascript" src="http://omroepwest.bbvms.com/p/content_video/c/2340734.js?width=320&height=240"></script>

Bron: NOS / ANP /  Foto: Omroep West Videobeelden

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons