Onderzoek naar christenvervolging in het Midden-Oosten

in Christelijk Nieuws

De Raad van Kerken in Nederland roept de regering op om te pleiten voor een VN-onderzoek naar christenvervolging in het Midden-Oosten.

Dat schrijven de voorzitter van de Raad, Henk van Hout en PKN-scriba Arjan Plaisier in een brief aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. In de Raad van Kerken zijn naast de PKN ook de rooms-katholieke, de Syrisch-orthodoxe, Koptische, anglicaanse en oud-katholieke Kerk vertegenwoordigd evenals een tiental overige kerkgenootschappen.
"Met grote zorg volgen wij de ontwikkelingen in de afgelopen jaren zoals ze zich in het Midden-Oosten hebben voorgedaan. (...) Met name de onderdrukking, verdrijving en zeer gewelddadige vervolging van christenen in vele landen in het Midden Oosten springt daarbij in het oog", aldus de brief.

Alle middelen inzetten


De Raad van Kerken in Nederland roept de Tweede Kamer op "om alle middelen vanuit Nederland en de internationale gemeenschap in te zetten om de situatie in het Midden-Oosten een halt toe te roepen."
"Wij waarderen eerdere inspanningen vanuit de Nederlandse regering die ondernomen zijn om op te komen voor de rechten van religieuze minderheden. Wij roepen regering en parlement op dit ook in het vervolg te doen. Wij bevelen dan ook aan dat onze regering pleit voor genoemd onderzoek door de VN."

Motie


Maandag dienden Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA), Joel Voordewind (CU) en Cees van der Staaij (SGP) een motie in waarin zij de regering vragen te pleiten "voor onderzoek door de VN naar de aard, de omvang, de ernst en de oorzaken van de toenemende bedreiging van christenen in het Midden-Oosten, en daarbij ook in te gaan op de religieuze en ideologische motieven van de daders".
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ontraadde de motie. Hij is van mening dat een dergelijk onderzoek zich niet tot de christelijke minderheden moet beperken.
Volgens de indieners is de situatie dermate ernstig, zeker gezien de oprichting van het Islamitisch Kalifaat, dat zij hun verzoek handhaven. Zij hebben de andere partijen opgeroepen de motie te steunen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons