Nederland rouwt

De kerkklokken worden geluid om stil te staan bij de vliegtuigramp MH017

in Christelijk Nieuws

Heel Nederland rouwt om de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oost-Oekraïne. Vorige week donderdag storrte het vliegtuig MH017 met bestemming Kuala Lumpur, Maleisië neer. Hierbij kwamen alle inzittenden om het leven. Het vliegtuig is geraakt door een raket boven oorlogsgebied.

Onder andere de Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft alle parochies opgeroepen om te luiden als de vliegtuigen met daarin de lichamen van de vliegramp op de luchthaven Eindhoven arriveren. De bisschoppen hebben zich daarmee woensdag aangesloten bij de oproep die de overheid dinsdagavond deed. Omdat woensdag een dag van nationale rouw is mogen op elk moment de klokken worden geluid, met name in de 5 minuten voor de aankomst van de vliegtuigen.

Friesland
Naast de vele vlaggen die halfstok hangen, wordt in Friesland ook op andere manieren stilgestaan bij de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Zo gaan kerken open, passen evenementen de programmering aan en wordt een kaatswedstrijd onderbroken. In Leeuwarden gaat de kerk De Schakel open voor publiek. Daar zijn predikanten aanwezig om samen met belangstellenden naar de televisie te kijken. De gemeente Leeuwarden maakte bekend dat de klokken van de Oldehove zullen luiden om 4 uur

Limburg
Ook in Limburg hangen in alle gemeenten en op talloze woningen, kerken en gebouwen de vlaggen woensdag halfstok. Het bisdom Roermond heeft alle kerken opgeroepen van 15.55 tot 16.00 uur de kerkklokken te luiden. Gouverneur Theo Bovens van Limburg riep op tot een minuut stilte.
Attractiepark Toverland in Noord-Limburg zet om 15.55 uur alle attracties stop en de muziek uit, zodat het er om 16.00 uur stil is. Het grootste waterkamp van scouts in Europa, Nawaka in Roermond, laat vlak voor 16.00 uur een scheepshoorn loeien, zodat alle 4000 scouts stilte kunnen betrachten.

Amsterdam
Gisteren luidden er in Amsterdam al ongeveer 50 kerken haar klokken voor de slachtoffers. "Vele Amsterdammers hebben vrienden, familie, collega's of kennissen verloren'', lichtte initiatiefnemer de Protestantse Kerk Amsterdam toe. "Daarnaast zijn er veel Amsterdammers die hun medeleven willen betuigen aan de nabestaanden.'' De kerken bieden ze daar nu de gelegenheid voor.

In heel Nederland zullen de kerkklokken van 15:55 tot 16:00 luiden ter nagedachtenis aan de slachtoffers die omgekomen zijn bij de vliegtuigramp. Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen bijna 300 mensen om het leven. Om 16:00 is er in heel Nederland één minuut stilte.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons