LAATSTE NIEUWS: "Dochter Meriam gehandicapt"

Alle feiten op een rij over de situatie van Meriam Ibrahim

in Christelijk Nieuws

De 27-jarige Sudanese Meriam Ibrahim, die eerder ter dood werd veroordeeld omdat ze weigerde het christelijke geloof af te zweren en moslim te worden is inmiddels vrij. Blijf hier op de hoogte over de laatste updates rondom haar situatie.

02-07-2014 - 12:04 | Dochter gehandicapt
De Sudanese Meriam Yahya Ibrahim is in de gevangenis een tijd geleden bevallen van een gehandicapte dochter. Omdat ze geketend moest bevallen en het gevangenispersoneel weigerde de ketens van haar benen te verwijderen kon ze die onvoldoende openen. Ze weet nu niet precies hoe haar dochter er aan toe is en in welke mate haar dochter gehandicapt is. "Ik weet niet of mijn dochter in de toekomst zelfstandig zal kunnen lopen."

Inmiddels is er ook meer bekend over de omstandigheden waar Meriam in de cel zat. Zo kwam er regelmatig moslimgeleerden om haar van het christendom af te praten.

27-06-2014 - 13:15 | Meriam is veilig                
Meriam bevindt zich volgens The Guardian in de streng beveiligde ambassade van de Verenigde Staten in Khartoem. Volgens Amnesty mag ze Sudan voorlopig niet verlaten. Haar man, Daniel Wani heeft vanuit de ambassade gebeld met Persbureau AFP en vertelde dat het goed met hen gaat. "De mensen van de ambassade zijn bijzonder vriendelijk voor ons". 

26-06-2014 - 21:33 | 'Meriam op vrije voeten, maar wel op één voorwaarde'
De Sudanese vrouw die de doodstraf had gekregen omdat ze weigerde zich tot de islam te bekeren, is weer vrijgelaten. Dat heeft haar advocaat bekendgemaakt. De vrouw is vrijgelaten op voorwaarde dat ze in Sudan blijft. Toen men haar vroeg wat haar plannen nu zijn, zei Meriam: "Ik laat het aan God over. Ik heb nog niet eens de kans gehad om mijn familie te zien of te spreken sinds mijn vrijlating".

26-06-2014 - 15:07 | 'Meriam opnieuw aangeklaagd'
De Sudanese vrouw die eerder de doodstraf kreeg omdat ze weigerde moslim te worden, is opnieuw aangeklaagd. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze met valse papieren het land uit wilde gaan. Dat maakte haar advocaat donderdag in Khartoem bekend. "We werken er samen met haar en de Sudanese overheid aan om alles in orde te krijgen, zodat zij en haar gezin snel kunnen vertrekken'', zei de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

26-06-2014 - 11:26 | 'Meriam op een veilige plaats'
Volgens verschillende bronnen is Meriam Ibrahim weer vrijgelaten en overgebracht naar een veilige plaats. Het is onduidelijk of er een borg is betaald en dus ook of de beschuldiging van het vervalsen van officiele papieren blijft staan.

25-06-2014 - 15:21 | 'VS hard aan het werk om Meriam naar Amerika te halen'
De VS geeft aan hard aan het werk te zijn om Meriam Ibrahim naar Amerika te halen. De Sudanese overheid heeft hen laten weten dat Meriam en haar familie veilig zijn. (BBC)

25-06-2014 - 03:36 | 'Meriam Ibrahim opgepakt voor verstrekken van valse informatie'
Meriam is weer opgepakt en is door de Sudanese autoriteiten verhoord. Haar advocaat meldt dat ze verdacht wordt van het verstrekken van valse informatie. De vrouw zou geprobeerd hebben om met een door Zuid-Sudan uitgegeven noodreisdocument naar de Verenigde Staten te reizen. Het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van Amerika en Zuid-Sudan om die reden woensdag ontboden. (ANP)

24-06-2014 - 21:29 | 'Gezin Meriam Ibrahim wordt vrijgelaten'
Het gezin is vrijgelaten en kan hun reis naar de Verenigde Staten voortzetten. Volgens de Sudanese autoriteiten zou er iets mis zijn met de papieren van Meriam. Ze zou geen Sudanese papieren kunnen overleggen. (ANP)

24-06-2014 - 19:29 | 'Timmermans eist vrijlating Ibrahim'
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken moet de Sudanese ambassadeur opnieuw op het matje roepen om te eisen dat de weer opgepakte Meriam Ibrahim direct wordt vrijgelaten. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hem daartoe dinsdag opgeroepen, op initiatief van de ChristenUnie. De Sudanese ambassadeur is eerder dit jaar ook al ontboden om zijn zorgen over de zaak over te brengen. Hij was maandag blij dat Ibrahim was vrijgelaten. (ANP)

24-06-2014 - 14:36 | 'Gearresteerd op het vliegveld'
Meriam en haar gezin zijn gearresteerd door de Sudanese politie op het vliegveld. Ze waren op weg naar het geboorteland van haar man Daniel Wani toen ze opgepakt werden. Daniel heeft de Amerikaanse nationaliteit en komt uit Zuid-Sudan. BBC meldt dat het gezin onder leiding van veel agenten weggevoerd werd naar een onbekende plaats. (ANP)

23-06-2014 - 15:12 | 'Meriam Ibrahim vrijgelaten'
Haar advocaat  maakte het nieuws bekend: Meriam Yayha Ibrahim is vrij en onderweg naar haar familie. Ze zit sinds februari vast omdat ze getrouwd is met een christen, iets wat volgens de Sudanese wet verboden is. Eerder was ze door een Soedanese rechtbank veroordeeld tot honderd zweepslagen en zou daarna worden opgehangen. De executie zou plaatsvinden na de geboorte van haar kind. (ANP)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons