Kerry vraagt aandacht voor christenvervolging Midden-Oosten

Amerikaanse minister bezorgd om christenvervolging in Midden-Oosten

in Christelijk Nieuws

Bij de aankondiging van het jaarverslag over internationale religieuze vrijheid, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zich uitgesproken over de verontrustende kwesties van de christenvervolging in het Midden-Oosten.

(imported body)

Kerry benadrukte de situatie van de Iraans-Amerikaanse dominee Saeed Abedini in Iran, die eerder tot een gevangenisstraf werd veroordeeld omdat zijn preken een gevaar voor de staatsveiligheid zouden vormen.

"De Amerikaanse burger Saeed Abedini wordt nog steeds gevangen gehouden in Iran", aldus Kerry. "De Iraanse autoriteiten veroordeelde hem tot acht jaar achter de tralies vanwege zijn religieuze overtuigingen. We zullen blijven aandringen op zijn vrijlating en we zullen doorgaan met het vechten voor religieuze minderheden die onder druk staan, van Jehovah's Getuigen tot Ahmadi-moslims."

Lange weg
"We hebben nog een lange weg te gaan om hun rechten te beschermen. Ook hebben we een lange weg te gaan wanneer regeringen de nationale veiligheid als excuus gebruiken om leden van religieuze minderheden te onderdrukken."

Saeed Abedini
Saeed Abedini is een Iraans-Amerikaans voorganger in de Protestant Evangelical Church of Iran, een huiskerk. Abedini, die zich op 20-jarige leeftijd bekeerde tot het christendom, werd in 2012 opgepakt in het noorden van Iran tijdens een bezoek aan zijn Iraanse familie. Hij werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij Iraanse huiskerken en zijn bekering tot het christelijk geloof. Zijn bewakers dreigen met levenslange gevangenisstraf als hij zijn geloof in Christus niet verloochent. Zijn celgenoten dreigen hem met een kussen te verstikken wanneer hij slaapt.

Isoleercel
Begin november 2013 werd Abedini overgebracht naar de beruchte gevangenis Rajai Shahr in Karaj, waar veel zware criminelen zijn opgesloten en sommige gevangenen met de dood worden bedreigd.

In Amerika leven Saeeds vrouw Naghmeh en hun kinderen Rebekkah (6) en Jacob (4) elke dag in angst om het leven en de gezondheid van hun man en vader. Hij lijdt aan inwendige bloedingen en problemen met zijn nieren vanwege de zware mishandelingen. De dokters willen hem echter niet behandelen omdat hij christen is. Om de druk op de voorganger nog verder op te voeren, is hij onlangs in een isoleercel geplaatst.

Bron: IKON / Jubilee Campaign / Beeld:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons