Kerken centrale rol bij rouw na vliegramp MH17

Mensen zoeken naar bezinning en verbinding

in Christelijk Nieuws

Enkele duizenden mensen bezochten deze week de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout in Den Haag om stil te staan bij de vliegramp.

Van maandag tot en met zaterdag opende de kerk daarvoor elke dag enkele uren zijn deuren. In een kapel in de kerk konden mensen stil zijn, een kaarsje aansteken, bidden of een boodschap achterlaten in een condoleanceregister. Enkele mensen lieten bloemen achter.

Per dag trok de kerk zo'n 400 tot 500 belangstellenden, laat een woordvoerder weten. Veel mensen combineerden een bezoek aan de tentoonstelling Den Haag Sculptuur met een moment van stilte. De kerk weet nog niet wat er met het condoleanceboek zal gebeuren. ,,Wellicht vinden er nog uitvaartdiensten in onze kerk plaats. Dan zouden we het register aan nabestaanden kunnen geven", oppert de woordvoerder.

Heel Nederland
In heel Nederland staan kerken stil bij de vliegramp en stellen hun deuren open voor mensen die op zoek zijn naar bezinning en verbinding. Kerken in Amsterdam bijvoorbeeld. Woensdagavond was er in de St. Joriskerk in Amersfoort een bijeenkomst voor bezinning en gebed, voor verbondenheid na de vliegramp die aan 298 mensen het leven kostte.

Preek
Zeker de helft van de protestantse kerkgangers hoort deze zondag een preek waarin aandacht is voor de vliegramp met toestel MH17 meldt het Nederlands Dagblad na een inventarisatie onder predikanten. Vorige week betrok 93 procent van de predikanten de gebeurtenissen bij de dienst.

Bron: ANP / ND / Foto: Pixabay

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons